21. juuni 2010

Perearsti ei pea kartma

Mustmäe halduskogu liikmena kirjutasin järgneva artikli "Mustamäe" ajalehte 2010. a. nr 6 (192).

Perearsti ei pea kartma

Tiia Tiik,
Mustamäe halduskogu liige

Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjon tegi väljasõidukoosoleku 7. juunil Mustamäe polikliinikusse. Päevakorras oli polikliiniku tööga tutvumine, sest kuu aega on suures majas ühe katuse all tegutsenud lisaks Mustamäe perearstidele ka Hiiu ja Nõmme perearstikeskused, sest Nõmme Jaama tänava polikliiniku remont kestab tõenäoliselt järgmise aasta alguseni.

Komisjoni liikmetest osalesid Mark Levin (esimees), Tiia Tiik, Eva Gustavson, Anna Kreis, Alar Sepp, Marika Lillemäe ja külalisena halduskogu esimees Igor Kravtšenko . Polikliiniku juhataja Eva Gustavson andis ülevaate Tallinna hetkel suurima polikliiniku pere-, eri-, naiste- ja lastearstidest. Lisaks on kohapeal laboratoorium, mis töötab kella 15ni ning hamba-, psühhiaatria- ja taastusravi osakond. Suures majas on võimalik asendada perearste puhkuse või haiguse ajal ning perearsti ei pea ootama ägedate haigusjuhtude korral, vaid saab vastuvõtule samal päeval. Töötab ka apteek, kus töötajad inimestel nõu annavad.

Samas leiti, et kampaaniate korras või päevasel ajal mõõdetud veresuhkur võib oluliselt erineda ja seda mõjutavad mitmed tegurid (nt söömine, eluviis jmt). Seoses töötuse kasvuga on suurenenud puude raskusastme ja töövõimekaotuse tuvastamine ja neile lisanduvad kliendid, kellel puudub Tallinnas sissekirjutus, kindel elukoht või Harjumaa elanike soov valida perearsti Tallinnas, sest kohapeal puudub perearst. Kui patsient ei tunne oma perearsti, siis ei oska perearst inimest ravida. Inimesed soovivad koduvisiite, kuid kuidas seda teha, kui inimesel puudub kindel elukoht. Samuti on keeruline pääseda väljaspool pealinna perearstile, kui buss linna käib vaid paar korda päevas, kuid perearstil kulub palju aega Tallinnast välja koduvisiitide tegemiseks. Siis ongi olukord, kus haige kutsub tõsise haigestumise puhul endale kiirabi. Enamasti annab selliseid olukordi vältida, kui külastada oma perearsti.

Perearst on tänapäeval see arst, kes on patsiendile kõige lähemal. Tema juurde pöördub inimene oma tervisemure või valuga. Lisaks perearstile on abiks pereõed, kes teevad esmast tervisekontrolli aga retsepte saab kirjutada arst.

Digiretseptide süsteemiga on tõrkeid just pensionide kätte saamise päevadel, sest siis soovivad inimesed oma ravimid kohe välja osta ning ülekoormuse tõttu võib tekkida programmis tõrkeid. Kui inimesel on tõsisem probleem, siis suunab perearst patsiendi edasi eriarsti vastuvõtule, sest temal on võimalus teha seda kiiremini, kui registratuuris. Inimese jaoks tähendab see lühemat ooteaega ja kiiremini eriarsti vastuvõtule pääsemist.

Probleemidena toodi välja inimeste õpitud abitust ning uue haigushüvitiste korraga vähenenud haiguslehele jäämist seoses töökaotamise ohuga. Samas leiti, et ägeda südamepuudulikkuse või vereringehäirete puhul tuleb kiiresti pöörduda haiglasse, sest nii tegutsedes on ravi tulemused paremad ja taastumine tulemuslikum. Suvi toob kaasa polikliiniku parkla remondi ning tulevikuplaanides on maja renoveerimine, lifti välja vahetamine ning ligipääsetavuse parandamine eakatele ja puuetega inimestele. Perearstid on õppinud inimesi ravima ja soovitavad patsientidel oma tervist rohkem väärtustada. Kergem on elada tervelt ja tervislikult.


Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...