17. detsember 2010

Uskumatu lumekoristus Selveri moodi

Kuidas kommenteerida sellselt paigaldatud liiklusmärki? Kadaka Selveri ees olev parkimist lubav märk lubab invaparkimisel poodi sõita? Õnneks selliseid autojuht pole.

Täna toimus meie korraldatud Tallinna Invaspordiühingu jõulupidu. Registreerus 31 inimest aga kohale jõudis neist 20. Korralda siis sellistele pidu, kes ei vaevu teatamagi, et kohale ei tule. Eile peale TPIK taksokomisjoni koosolekut tegime siin suuri ettevalmistusi. Läksime toidukaupa otsma Kadaka Selverisse. Suurtest lumesadudest oli möödas juba paar nädalat aga poe ees oli autode parkimiseks jäänud ruumi väga väheseks. Kuna meie peres on autojuhi load inimesel, kes kasutab liikumiseks ratastooli, siis soovisime õigustatult parkida oma sõiduautot poe ees asetsevatele invaparkimiskohtadele.

Probleeme parkimisega oli eelnevatel nädalatel ja Arko oli kirjutanud 6.12. selveri juhatajale ja pööranud tema tähelepanu sellele, et invaparkimiskohti ei saa kasutada liikumispuudega inimesed, sest autod lumehunnikutesse ikka ei parki ja peale selle pole ruumi, et oma autost välja saada. Uskumatu, mida pr Tamjärv vastas talle 14.12. aga nii see on:


Meil on tõepoolest väga kahju, et peate Kadaka Selveri parklas aeg-ajalt sumpama ja ruumipuudust kannatama. Teeme kõik, mis meie võimuses, et parkla oleks korras ja lumi lükatud. Meie koostööpartner, kes tegeleb nii riigimaanteede, kui Tallinna linna heakorrastusega on üle koormatud ja töötab oma võimete piiril. Selveril ei ole sellist masinaparki, millega hooldada parklaid. Kojamees on meil tubli ja hoolas naisterahvas, kes on igati töökas ja hoolitseb majaümbruse eest, temagi püüab parimat.
Invakohad on öösel traktorite poolt kinni lükatud ja meie kojanaine ei suuda sellest lumekuhilast jagu saada.

Täna hommikul käisime läbi ja tegin paar pilti olukorrast, kus parklas tavakohad on puhastatud, siis 2 invaparkimiskohta on endiselt lume all. Ehitusmääruse alusel on invaparkimiskoha laius vähemalt 3,5 m, sest liikumispuudega inimesel peab olema võimalik autost ümber istuda ratastooli aga hetkel on see võimatu. Lisan pildid, mis on tehtud 17.12.2010 hommikul.
Kas on võimalik midagi ette võtta ja kutsuda korrale äriettevõtted, et paraneks lumekoristus kaupluste ees paiknevatel invakohtadel? On enne kuulmatu, et selline suur kaubanduskett nagu Selver võib enda klientide suhtes sellist hoolimatust ja lugupidamatust lubada.

Invaparkimiskohad kellele? Kas taksojuhtidele või jalakäijatele? Selle märgi järgi peaks poodi sisse sõitma parkima?

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

See on muidugi kiiduväärt töö ja minu lugupidamine.
Siis just inva probleemidega tegelemine, s.h. liikumine, transport ja sinna juurde kuuluv.

Ent lugedes seda pisut nagu kibestunud sissekannet ei saanud jääda mitte kommenteerimata.

Suurest lumetuisust on tõesti aega möödas aga mitte paar nädalat vaid nädal.
Selveri juhataja on kus juures täiesti viisakalt vastanud ja põhjendanud olukorda ning vabandanud.
Kas peab ikka olema sedavõrd .... ninatark ja tänitav?!

Lume hanged ei sega mitte ainult inva transporti ja parkimist ning liikumist üldse vaid lumerohkus probleemiks kõigile nii ratastoolis ja muidu raskustega liikuvatele inimestele kui lapsevankritelee ja vanuritele nagu ka täiesti tervetele inimestele.

Natuke mõistmist ja kannatust võikse meil kõigil olla.

Olgem faktitäpsed ja mõistvad

Edu teie kiiduväärt töös edaspidiseks

ann ütles ...

Nõustun sajaprotsendiliselt eelkõnelenud kommenteerijaga.

kukupai ütles ...

Ma vastaks anonüümsele nii, et aru saame küll, aga paraku sellest ei piisa. Kui tervete jalgadega inimene ikka kuidagi poodi saab, siis ratastooliga pole see kaugemast parkimiskohast kuidagi võimalik, pealegi pole seal kindel, et ta autost välja ratastooli pääsebki või pärast poeskäiku autosse tagasi - teine auto pargib nii lähedale, et uks ei lähe korralikult lahti.
Selveri juhataja võiks lisaks ilusale vabandusele pöörduda ka koristusfirma poole ja esitada pretensiooni, et invakoht on lume alla maetud. Muidu äkki traktorist arvab, et nii ongi loomulik...

ann ütles ...

No aru ma ei saa. Olen ise ka sant ja ma ei oska mitte kuskilt otsast näha, et see sandi elu nii raske ja vaevaline ja okkaline on, kui siin tihtilugu kirjeldatakse.
Igal inimesel tuleb elus keerulisi olukordi ette. Ja mis siis? Elad üle ja elad edasi.

Tiia Tiik ütles ...

Praegu on isegi poekäruga raske liikuda ja kes pole proovinud ratastoolis inimest abistada või juhtunud kõrvalt nägema nende inimeste jõukatsumist talveoludes, see ei suuda mõista. Soovitan minna ja proovida ratastooliga testida linnas liikumist. See pole mitte vingumine, vaid uskumatu, et mujalt Selveri eest ja parkalst suudetakse koristada, kuid invakohtadelt mitte. Suhtumise küsimus, meie oleme viimastel päevadel külastanud Prismat. Seal on hetkel olukord normaalne, st lumi koristatud.

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...