9. jaanuar 2015

Hea teada: tasuta õigusnõustamine ja seadused nüüd ka vene keeles

JUSTIITSMINISTEERIUMi 8.01.2015 teade on järgmine:


Selle aasta algusest avanes veebileht www.juristaitab.ee/ru, kust saab esmast õigusnõu küsida vene keeles. Veebilehel on üleval ka olulisemate seaduste venekeelsed tõlked.

“Portaali ülesanne on aidata inimestel õigusmaastikul orienteeruda. Paljud inimesed ei tea, kuhu oma murega pöörduda, vahel pimestab inimesi ka juhtumiga kaasas käiv emotsioon ja portaali ülesanne ongi aidata elulistele muredele adekvaatseid juriidilisi lahendusi leida ja õigete asutuste poole suunata. Samuti pean justiitsministrina oluliseks igati toetada meie elanike õigusteadlikkust ja seaduspärast käitumist, “ ütles justiitsminister Andres Anvelt. „Mida varem probleemile jaole saadakse ja lahenduse leidmiseks tegutsema hakatakse, seda lihtsam on reeglina probleemi lahendada. Tihti ei pea sellisel juhul ka kohtusse pöörduma, mis hoiab kokku nii inimese enda aega ja raha advokaadikuludelt kui ka kogu ühiskonna oma laiemalt,” ütles justiitsminister Andres Anvelt.
Lisaks valdkonnapõhistele selgitustele on portaalis avatud ka foorum, kus saab juristidelt nõu küsida. Selleks tuleb lehele ID-kaartiga sisse logida ning Juristide Liidu eksperdid vastavad esitatud küsimustele viie kalendripäeva jooksul. Lisaks võimalusele foorumis nõu küsida, saavad juristaitab.ee/ru veebilehel olema leitavad eesti keelest vene keelde tõlgitud üle 50 olulisema seaduse. Tänaseks on neid üleval 30 ja lähiajal lisandub neile peale lõplikku korrektuuri veel kakskümmend õigusakti. Samuti leiab mitmetele küsimustele vastuse korduma kippuvate küsimuste alt.
“Eestikeelne veebileht on juba tublisti rakendust leidnud, aga venekeelsete inimeste jaoks on see uus võimalus saada riigi poolt üle kontrollitud esmatasandi õigusnõu, samuti on seni olnud suur puudus seaduste korrektsest venekeelsest tõlkest. Eestikeelse veebilehe pealt on näha, et enim vajatakse juriidilist abi võlgade ja pereküsimuste korral,” lisas justiitsminister.
2014. aastal külastas eestikeelset Juristaitab portaali üle 6000 inimese ja konkreetsetele küsimustele on sai vastuse pea 1000 abivajajat.
Portaali Juristaitab teenust tellib justiitsministeerium ja alates 2014. aasta kevadest haldab seda ning vastab küsimustele Eesti Juristide Liit. Nõu ja abi saab küsida järgmistel teemadel: perekonnaõigus, võlad ja nende ümberkujundamine, eluruumi omamine ja kasutamine, üürisuhted ja korteriühistutega seotud mured, pärimisõigus, asjaõigus ehk maa ja kinnisvaraga seotud küsimused, täitemenetlus ja eraisiku pankrot, kohtusse pöördumine ja hagile esitatavad nõuded, Eestis tehtud kohtuotsuse tunnustamine välismaal, piiriülesed nõuded ja nende menetlemine.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...