11. jaanuar 2015

Korterikohandamisest 3. osa

Meie korterikohandamisest liikumispuudega inimesele ligipääsetavaks olen kirjutanud 17.novembril, millest saab lugeda siit ja 1.detsembril, mille leiab siit. Nüüd tegi meile kodukülastuse meie linnaosa sotsiaaltöötaja Jaan Karelsohn. Ta esitas samu küsimusi korterikohandamise vajaduse kohta, mille kohta saime 5.detsembril hinnangu ka Astangu Puudealase Teabe Keskuselt ja vaatas üle meie korteri. Vannituba me ei soovi kohandada, vaid 2. tualettruumi aseme tahame kohandatud dušširuumi. Selleks, et saada linnalt korterikohandamise teenuse eest toetust on vajalik võtta hinnapakkumised kolmelt firmalt. 

Seisuga 1. novmber 2014 on Haaberstis 43 916 elanikku. Kuulsime, et sellel aastal on planeeritud tervele Haabersti linnaosale kõigest 2 korterikohandamist. Veel selgus, et peale hinnapakkumist saame teada kui suur on meie omaosalus korterikohandamisele ja tõenäoliselt on see 50% tööde maksumusest ehk kuni 1500 eurot. Juhul kui tööde maksumus on suurem, siis otsustame ise millises sumams töid laseme teha... Uskumatult väike arv, kui on teada, et meie linnaosas asub ka suur Väike-Õismäe korterelamute asum ja vajadus ligipääsetavuse järele on palju enam kui paaril inimesel aastas.    Seniks ootame pakkumisi ja loodame kiiret abi pesemistingimuste parandamiseks, sest Arko liikumispuuet paremaks teha ei saa ja see korterikohandamisvajadus ei kao kusagile. Pesta on ikka vaja aga nii, et see inimesele võimalik oleks ja tervist ei kahjustaks.

Eluruumide kohandamise kulude hüvitamine

Eluruumi kohandamise kulude hüvitamisele on õigus sügava ja raske puudega isikutel, kelle elukoht rahvastikuregistri andmetel on Tallinna linn ja kelle kasutuses olev eluruum asub Tallinna haldusterritooriumil. Eluruumi kohandamise kuluks loetakse eluruumi kohandamiseks vajaliku materjali ja ehitustöö kulu. Eluruumi kohandamise kuluks ei loeta tehniliste abivahendite ostmise ja paigaldamise kulu, kui tehnilised abivahendid on võimalik osta ja paigaldada sotsiaalhoolekande seaduse alusel kehtestatud tehniliste abivahendite taotlemise ja soodustingimustel eraldamise korra alusel. 
Kulu hüvitatakse osaliselt, kui eluruumi kohandamise tulemusel:
1) paraneb taotleja iseseisev toimetulek ja tegevusvõime igapäevastes praktilistes tegevustes;
2) väheneb tunduvalt taotleja vajadus kõrvalabi järele liikumisel, hügieenitoimingutes, toiduvalmistamisel, turvalisuse tagamisel ja suhtlemisel;
3) kõrvalabi vajaduse rahuldamine teenuste või muu abiga ei ole otstarbekas või võimalik.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...