20. märts 2010

Töövõimetuse ja puudemääramisest 2010.aastal


Eelmises sissekandes selgitasin arstide juures käimist ja vahepeal olin jõudnud oma arstliku ekspertiisi komisjoni jaoks idkaardiga allkirjastatult 08.02.2010 Sotsiaalkindlustusametile ära saata. Eelmisel korral oli mulle määratud osaline töövõime kaotuse 5 aastaks. See tähtaeg kukkus 28.02.2010. Silmaarstilt viisin vajalikud paberid perearstile 19.02.2010. Ootasin.

Helistasin siis 9.märtsil Sotsiaalkindlustusameti infotelefonile. Sain seal teada, et perearst on kõik vajalikud andmed esitanud ja minu paberid on ekspertarsti käes. Paluti veel oodata ja võtta soovikorral uuesti ühendust nädala pärast. ootasingi. Viimaks helistasin eile, 19.märtsil tagasi ja sain teada, et ohh imet pension on juba laekunud 18.03.2010 minu pangakontole. Paluti oodata kuni tähitud kirja teade kodusel aadressil tuleb. Ennäe imet, eile õhtul oligi teais postkastis. Läksime siis täna järgi. Meie saame oma tähitud kirjad kätte loomaaia tagant Ehitajate teelt, kus asub Haabersti kandekeskus. Täpselt Arctic Sport Clubi taga. Sinna 0-korrusele viib muidugi 11astmeline trepp, kuid mina saan juu treppidest astutud, eriti valgel ajal ja ei miskit kobistamist kehva nägemise tõttu.

Autosid oli parklas palju aga see kliente kos minuga 3. Sain ümbriku kätte ja läksin autosse lugema. Vihastasin ja olin üllatunud. Hoidsin pead kinni. Kõik oli nagu korras aga osaline töövõimekoatuse % ja keskmine puudeaste olid määratud 6 KUUKS!

Tahtin karjuda, et tule taevas appi kui nägin, et tähtaeg on kuni 31.08.2010.
Kordusekspertiis juuli keskpaigas. Palju õnne Eesti ametnikud. Tööd tuleb aina juurde. Ikka mitu kuud asja ajamist ja tasulisi eriarsti visiite, siis jälle 4 kuud vaikust ja jälle hakkab kogu see protseduur otsast peale. Uskumatu. Kuigi ka ekspertarst oli märkinud, et mul on kaasasündinud nägemispuue, kuid siiski määrati see ainult pooleks aastaks.
Elu täis üllatusi, seda enam ,et möönud aastal saatsime Tallinna Puuetega Inimeste Koja poolt Sotsiaalministeeriumisse argumenteeritud kirja olukorra kirjeldusega ja palusime võtta puude ja töövõimetuspensioni määramisel arvesse korduvaid taoltusi, hoida kokku iimresursi, paberit ja kogu seda aeg ja raha, mis kulub nende puuete, töövõimetuspensionide ja rehabilitatsiooniplaanide koostamiseks. Meie ettepanekutega arvestati ja sellest aastast ongi võimalik määrata nii puuet kui töövõimetuspensioni 6 kuust 5 aastani. Olles selles sotsiaalhoolekande temaatikas sotsiaaltöötajana igapäevaselt kursis maadleme ikka samade probleemisde eest. Jõudu ja jaksu inimestele.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...