14. juuni 2011

Maikuu Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjonis

30.mail 2011 toimunud Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni koosoleku teemaks oli eriarsti ja perearstiteenuse kättesaadavus Mustamäel. Polikliiniku juhataja Eva Gustavson selgitas, et eriarstidele registreerumine on läinud paremaks aga puudu on arstidest, sest lähevad Soome tööle ja on palgata puhkusel. See tekitab järjekordi. Kui patsiendil on perearstiga head suhted, siis saab kiiresti. Üks patsient ei saanud nii kohe taastusravisse ultraheli protseduuridele ja kaebas seepärast Euroopa Inimõiguste Kohtusse. Kui arstid tahavad lahkuda, siis oleme eelnevalt püüdnud nendega rääkida, et nad ei läheks ära. On arste kelle juurde saab kohe ja on kindlad spetsialistid, kellel on pikad järjekorrad ja inimesed tahavad kindlate arstide vastuvõtule minna.

Haigekassa lubab ambulatoorse eriarsti järjekorra pikkuseks kuni 6 nädalat. Mustamäe polikliinikus on järjekord keskmiselt 2-3 nädalat. Tendents on see, et anname tasulisi numbreid välja, kuid need jäävad suures osas tühjaks. Uuringud on kallid, inimestel pole raha. Perearst saab näiteks suunata otse LORile 10 päevaga. Ägeda haigestumise korral läheb klient otse väljaspool järjekorda, kui perearst kirjutab saatekirja. Täna näiteks oli mul 3 ägedat haigestumist. Samas pöörduvad inimesed ka otse Mustamäe kiirabihaiglasse, seal tehakse uuringud ja saavad kiiresti abi. Silmaarstid on koondunud haiglasse, sest seal on korralik aparatuur, mis võimaldab uuringuid teha. Nende haiglatega ja Nõmme polikliiniku arstidega on meil hea koostöö. Anna Kreis rääkis ka, et suvel pikenevad arstide järjekorrad puhkuste tõttu. Selgus, et PERH Mustamäe haiglasse pöörduvad inimesed sagemi, arstiabi on seal kättesaadav 24 tundi ööpäevas ja inimene tahab kiirelt kõike saada. Peaks olema inimeste kasvatus, et esmane ravi (nt palavik, kõhulahtisus).
Mustamäe polikliinikus saab ägeda haigestumise korral perearsti vastuvõtule samal päeval, sest perearst jätab iga päev 3-5 vaba numbrit. Polikliinik töötab 8 – 18, eriarstid 19 aga ega talvel pimedal ajal inimesed eriti ei taha õhtuti tulla vastuvõtule. Põhjuseks on ebaturvaline ümbrus ja narkomaanid. Meie majas on turvamees ja see on oluliselt olukorda parandanud. Küsisin kas perearstid näevad, kui patsient pole ostnud retseptiravimeid välja ja sain teada, et see võimalus on olemas, kuid arstidel pole õigust seda patsiendile öelda. Tihti tulevad inimesed, kellel on ravimid otsa saanud ja soovivad korduv retsepti. Digiretseptid on head, kuid arst saab kirjutada peale toimeaine. Samas näitavad teaduslikud uuringud krooniliste haigete kohta, et odavamatel ravimitel tekitavad lisaained kõrvaltoimeid ja ei sobi inimestele kõrvaltoimete tõttu, nt kolesterooli alandavatel ravimitel.

Matti Tarum tõstatas küsimuse, et miks tekib taastusraviarsti vastuvõtule järjekord ja mitu taastusravi arsti teil on? Eva Gustavson vastas, et kokku 2 aga siin majas 1 arst. Anna Kreis selgitas seda kohtusse pöördumise juhtumit ja selgus, et tegemist oli korduva probleemiga ja kuna eelmisel korral sai haige abi ja perearst kirjutas ravile saatekirja otse, siis õel ei olnud sel nädalal aega anda ning selgitada ka ei saanud, sest klient lahkus paari minuti jooksul ja esitas kaebuse kohtusse. Tema oli arvamusel, et ravi peab kohe saama.

Selgus, et peagi alustatakse Mustamäe polikliiniku parkla renoveerimistöödega ja Igor Kravtsenko teadis öelda, et riigihange on välja kuulutatud ja pakkumise tehtud. Nüüd oodatakse ainult kommunaalamet otsust. Leiti, et parkimistingimused on kohutavad, koristada autode vajelt ei saa. Küsisin ka ajakirjanduses ilmunud artikli kohta probleemsetest lastega peredest ja kas Mustamäe polikliiniku arstid on ka sarnaste probleemidega kokku puutunud?
Eva Gustavson vastas, et selle probleemi lahendaks sissekirjutamise kohustus ja seotus perearstidega, sest inimesed kolivad palju. Tuleb inimene ütleb ühe aadressi, täna elab siin ja homme juba teisel aadressil. Sama probleem on ka noormeestega, kes kutsutakse 17 tuhat kutsetega kaitseväkke, kuid paljudega 900 inimesega puudub kontakt. Sama probleem on töövõimekaotuse ja puude määramise taotlemisel, inimene peab olema käinud eriarsti vastuvõtul, kuid arsti ei tea patsiendi kohta midagi. Meil pole andmeid ja peame inimesi taga otsima.

Matti Tarum uuris kui suur on nende inimeste protsent, kes ei tule eriarsti vastuvõtuks kohale ja sai vastuse, et u 10%. Praegu arstid töötavad mitmes kohas, inimesel saadetakse SMSi teel teavitus, kuid inimesed ei tea kuhu vastuvõtule tulla ja seda probleemi lubati parandada ja täpsustada, et oleks aeg, aadress, arsti nimi, kellaaeg. Varem oli etteteatamise aeg 2 kuud, nüüd on see 6 kuud väga pikk aeg ja inimesed lihtsalt unustavad ära või on selleks ajas juba probleem lahenenud. Minu peres see SMSi süsteem toimis, kirjas olid andmed olemas umbes 2 kuud tagasi. Otsustasime, et järgmine koosolek toimub võimaluse korral Nõmme Munitsipaalperearsti keskuses.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...