3. jaanuar 2013

Tasuta ühistranspordi 5 küsimust ja uued piletihinnad

Leidsin Delfis uudisnupukese ja siin need on:


1. Kõige suurem probleem ja küsimuste hulk tänase päeva põhjal on – kuidas valideerida olemasolevat „rohelist kaarti“. (See moodustab ca 90% küsimustest).
Anname lihtsaima soovituse – kaart tuleb suunata validaatori kõige alumisele osale (see on validaatoril kuvatud näitliku pildina - käsi koos kaardiga näitab, kuidas valideerimine toimub).
Inimeste suurim viga on, et kaarti näidatakse validaatori ülemisele näitude reale, mis näitab valideerimise tulemust: roheline tuluke näitab, et sõit on registreeritud ja punane, et inimesel puudub sõiduõigus või kaardilt puudub piisav summa raha. Seega, pange oma kaart validaatori alumisele osale ja validaator annab piiksu ja rohelise tulega märku, et sõit on valideeritud. Piisab ühekordsest näitamisest.
2. Isikud alates vanusest 65 (kõik selles vanuses Eesti pensionärid!) ja vanemad, lapsed, kooliõpilased, üliõpilased - kellelgi neist ei ole tänase päeva seisuga vaja rohelist kaarti. Kõik need inimesed saavad sõita ilma kaardita ja vaja on isikut tõestavat dokumenti koos näopildiga. Vanematel õpilastel ja eriti üliõpilastel aga õpilas-/üliõpilaspiletit. Õpilastel on tasuta sõidu õigus üksnes sõidu valideerimisel (ehk siis Ühiskaardiga või vastava tehnoloogiaga (üli)õpilaspiletiga).
Eriti segaduses on pensionärid: seega lihtne sõnum - 65 aastat ja vanemad inimesed peavad sõiduks omama pildiga isikut tõendavat dokumenti. Sellest piisab - ei ole vaja oma sõitu valideerida ega rohelist kaarti omada. Nooremad (alla 65-aastased) pensionile jäänud peavad aga staatuse tõestamiseks omama rohelist kaarti ja pildiga dokumenti.
3. Väljaspool Tallinna elavatel inimest puhul on kolm võimalust:
- Osta bussijuhult paberpilet (seda ei ole vaja märgistada ega augustada ja pilet kehtib ühe sõidu jooksul).
- Soetada roheline kaart ja laadida sinna peale rahasumma. Iga sõiduga arvatakse kaardil olevast summast maha piletiks kulunud rahasumma.
- Osta id-pilet. See moodus on kuni märtsini täiesti olemas ja toimiv.
4. Paberpiletid alates 1.jaanuarist enam ei toimi. Kõik varem ostetud paberpiletid on kehtetud ja nende kasutamine võrdub piletita sõiduga.
5. Isikustatud (nimeline) roheline kaart on iga inimese sõidudokument – seda ei tohi edasi anda kasutamiseks teistele inimestele nt tallinlaseks mitte registreeritud inimesele. Oma isikunimele registreeritud kaardi andmine võõrasse kasutusse toob kaasa trahvi.

Pileti infot loe lisaks sõidu soodustuste ja dokumentide kohta siit ja piletite hinnad leiad siit ja külaliste piletite kohta infot sealt

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...