1. juuli 2013

Aprillikuu sotsiaalkomisjonis

Aprillikuu Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjon toimus Mustamäe Linnaosa Valitsuses 8.04.2013 ja teemaks oli sotsiaalteenused (öömaja, varjupaik, sotsiaalmajutusüksus) koduta inimestele.

Mark Levin juhatas koosooleku sisse sooviga teada saada milline seis on Mustamäe linnaosas öömajadega, varjupaikade ja sotsiaalmajutusüksustes. Sotsiaaltöötaja Katri Heinjärv selgitas, et öömajades kohti on ja vastu võetakse õhtuti üldise järjekorra alusel, lisaks Alasi tn 8, Põhja Tallinnas, Merelahe 4, Akadeemia tee 34. Meie ei pea vahendama, sest lähevad ise öömajja, kohta kinni panna ei saa, Varjupaigad on Kadaka tee 153, Mahtra 44, Kauge tn 4.  Seal on toas 6-8 inimest. Saime teada, et nad magavad naridel ja Mahtra 44 on kahesed toad, kuid on ka 8 inimest toas. Varjupaigateenus maksab 19,10 - 30 eurot kuus, Männikul, Kauge 4 on varjupaik hooldust vajavatele inimestele. Üks maja võiks olla psüühikahäirega inimestele. On ultimaatum, et otsige elamispind ja meil on järjekorras 38 inimest, kuid see järjekord ei näita midagi, sest inimesed on passiivsed, ei tunne huvi. Sotsiaalmajutusüksuses on 38 inimest järjekorras. Linnas on üks süsteem ja ka pered on järjekorras. Vajalik on motivatsiooni järgi kirja panna, vajadusepõhine paigutamine, mõned helistavad ja on ise aktiivsed. Lastekaitse töötajad on suunanud SMÜsse, elavad seal. Varjupaigas olid sõltuvushäiretega inimesed, emad lastega, kes on üürinud korteri ja ei suuda maksta üüri madala palga jne tõttu. Nõustamisteenust on saanud, samuti võlanõustamist, üürivad korteri lepinguga, lisaks abi toidupangast, Punasest Ristist abi ja talonge saavad vähekindlustatud ja need, kes elavad korterites. Probleemideks on 75% alkoholiprobleemid, SMÜs ei tohiks juua, tehakse 3 hoiatust ja lepingud 6 kuuks koos resotsialiseerumis-plaaniga. Seejärel otsustatakse kas pikendada lepingut või mitte.

Mark Levin küsis, et kas on probleeme ka varastamise või kaklemisega ja saime taaskord teada, et probleemid on pigem joomisega. Kinnipidamisasutustest vabanenud inimeste jaoks on Tallinnas kõik teenused olemas, kui nad ise tahavad, et neid aidatakse. Neil on  haigekassa kindlustus ja saavad toetust, Töötukassas on arvel ja see on suur pluss teenusel olemisel. Aitame vormistada kodututel riigilõivu vabastust dokumentide vormistamisel.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...