28. märts 2014

Olen hädas toiduallergiaga sel kevadel

Täitsa jama on minuga ikka sellel aastal. Kui aasta alguses põhjustas paistetust suuümbruses mandariinid, siis loobusin nendest ning ostsin endale apteegist käsimüügist allergiaravimit. See toimis. Nüüd siis pole palju mandariine söönud ja olukord kontrolli all. Seda tean ka, et ei too endale koju pajutibusid vaasi, sest siis hakkab jama pihta. Eile tegin smuutit mango ja porgandi ja kuivatatud ploomide ja jogurtiga. Mango hakkimisel oli ikka vaja midagi suhu toppida ja juba paari tunni möödudes oli suu juurest nägu paistes. Eirasin seda tunnet ja heitsin magama lootuses, et hommikul on parem. Aga ei olnud ja nüüd on tunne, et pean loobuma värsketest puuviljadest (tsitrustest) ning tarbima kompotti. Internetist googeldades selgus, et toiduallergiat võivad põhjustada paljud allergeenid. Selline huvitav leht: toitumine.ee

...Puu- ja köögiviljaallergiat tekitavad üldjuhul kuumtöötlemata viljad. Keedised, kompotid, mahlad, keedetud ja külmutatud viljad tavaliselt allergiat ei tekita. Puuviljadest tekitavad sagedamini allergiat aprikoosid, banaanid, kiivid, õunad, pirnid, virsikud, eksootilised puuviljad (mango, papaia, tähtvili). Köögiviljadest on ohtlikumad paprika, kaalikas, naeris, porgand, peet, sibul. Ka kaunviljad võivad esile kutsuda allergiat, eriti soja. Kuna sojavalke kasutatakse laialdaselt vorsti- ja pagaritööstuses, peavad sojavalgu suhtes allergilised inimesed olema eriti tähelepanelikud. Sojaõli seevastu ei põhjusta allergiat."... Edasi loe siit.

Seniks panin tableti suhu ja ootan, et poleks mokk paistes. See on päris ebamugav tunne ja varematel aastatel pole nii ägedat reaktsiooni tekkinud. Võtsin kätte, et paastun ja joon vett. Seniks olen dieedil ja käin suure kaarega paljudest puuviljadest mööda.  

Kommentaare ei ole: