22. detsember 2009

Mustamäe sotsiaal- ja tervishoiukomisjonis

Eile saime siis esimest korda kokku ja arutasime Mustamäe asju. 9 liikmest oli kohal 5. Tegime tööplaani, arutasime mureküsimusi ja lahkusime sõbralikult heade soovidega.

2010. aasta tegevusplaan:

1. Mustamäe polikliiniku ja perearstikeskuse tööga tutvumine
2.
Sotsiaalkomisjoni ja sotsiaalkeskuse tööga tutvumine
3.
Eluasemekomisjoni tööga tutvumine
4.
Varjupaiga ja sotsiaalmajaga tutvumine


Probleemiks on see, et inimestelt ei nõuta sissekirjutust ja Tallinna Pensioniamet saadab ekspertiisi tuvastamiseks küsimuse kliendi tervisliku seisundi kohta. Meil tema andmed puuduvad. Ei ole registris perearsti juures. Ümber kaudsete majade elanikud parkivad oma autosid, ka suured kaubaautod kasutavad parklat, samuti toidukioski külastavad taksojuhid jt. Probleemiks on parkla ja invaparkimiskohtade puudumine, samuti töötajate autodele parkimiskohad, lift on amortiseerinud ja kitsas, kavandatud on trepironija ostmist ja lifti välja vahetamist. Vajalik spetsialisti kasutamine projekteerimistöödeks. Valgusfooriga reguleeritud ülekäigurada on keeruliselt ehitatud.

Linnas on arutatud, et koolidest ära võtta kooliarstid ja jätta kooliõed. Probleemiks on see, et perearstid ei saa patsiendi diagnoosi kirjutada ja koolis ei teatagi, mis lapsel viga võib olla. Arvati, et nt Tallinna Lastekodus on vajalik kooliarst. Praegu on üks kooliarst mitme kooli peale. Praegu on põhikoolis probleeme, mida saaks lahendada koolipsühholoog. Kodutud pöörduvad perearstide juurde vähe aga üldiselt saavad arstiabi nad Magasini tänavalt. Meil on polikliinikus probleemiks süstivad narkomaanid. Apteegist ostavad noored emad süstlaid ja süstivad tualettruumides. Olukorra parandamiseks on Lääne Tallinna Keskhaigla võtnud tööle turvamehe, kes on majas päeval ja õhtul kella 19.00.

Digiretseptidele ülemineku aega pikendati 2 kuud, kuid paljudel eakate jaoks on olukord keeruline. Kui varem võttis retsepti ja tõi ravimid koju naaber, siis nüüd on vajalik teada patsiendi isikukood. Meil oli ettepanek, et hooldaja või patsient ise saab teatada apteeki mitme inimese nimed, kes on õigustatud ravimeid välja ostma. Ostmisel saab kindlaks teha, millisele isikule ravimid väljastati. Praegu on kokku lepitud nii, et kui linnaosa sotsiaaltöötaja või hooldustöötaja tuleb patsiendi jaoks retsepti võtma, siis teenindame neid väljaspool järjekorda. Alar Saar küsis kuidas saab kasutada reserve ja selgu, et reserve saab kasutada erandkorras (nt kanalisatsioonitrasside rikked, lumetorm, plahvatus jmt). Selleks tuleb teha taotlus Mustamäe Linnaosa vanemale. Olen sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni töös osalenud 12-15 aastat. Mustamäel on 27% eakaid inimesi. Järgmisel aastal on raha vähe aga süsteem toimib hästi.

Rahulikku jõuluega ja uued teod uuel aastal.


Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...