25. jaanuar 2012

Võlanõustamisest Tallinnas

Raepressis oli uudis, et Tallinna võlanõustajatel tööd jätkub. Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse poolt 2006. aastal  Tuulemaa tänava sotsiaalmajutusüksuses alustatud võlanõustamine  on kujunenud järjest nõutavamaks teenuseks.  Nõustamine toimub kolmes Tallinna linnaosas - Männikul, Mustamäel ja Koplis ja sellega tegelevad linnas neli  võlanõustajat.

Tallinna Sotsiaaltöö Keskus osutab abivajajatele tasuta võlanõustamise teenust tööpäeviti kolmes Tallinna linnaosas: Männikul Kauge tn 4, Mustamäel Akadeemia tee 34 ja Koplis Tuulemaa tn 6 ;  Koplis toimub vastuvõtt lisaks tööpäevadele ka reede õhtuti ja laupäeviti.  „Kliendid pöörduvad võlanõustajate poole väga erinevate probleemidega ja põhiliselt on neil rohkem kui üks võlg. Peamised raskused on eluasemelaenude tagasimaksetega  ja muude pangavõlgadega, sealhulgas  BIGbank, suure osa võlgnevustest moodustavad trahvid,“ tutvustas Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse direktor  Kersti Põldemaa peamisi võlaprobleeme. Põldemaa sõnul võetakse järjest rohkem  kiirlaene,  tihti ka teiste võlgnevuste kustutamiseks ning  aina rohkem pöördub inimesi võlanõustaja vastuvõtule üürivõla pärast. Kergekäeliselt antakse allkiri käenduslepingutele, millega käendatakse tihti võõraste inimeste  sh töökaaslaste, sõprade tuttavate jt laene, mõistmata, et laenu saaja makseraskustesse sattumisel tuleb käendajal võlg ise tasuda või koguni oma kodu kaotada.  

Võlanõustaja aitab  kliendil suhelda võlausaldajate, kohtutäiturite, ametiasutuste ja teiste asjaosaliste isikutega ning on abiks lahenduste leidmisel võlgade tasumiseks või vähendamiseks (realistlike maksegraafikute koostamisel, maksepuhkuse taotlemisel, kokkulepete sõlmimisel jmt). Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on viie aasta eest Tallinnas  käivitatud teenus osutunud äärmiselt vajalikuks. „Abi on saanud tuhanded inimesed, kel endal  majandamisel  ja elu planeerimisel oskusi ja perspektiivitunnet napib,“ märkis Martinson. Mullu käis Tallinnas võlanõustajate vastuvõtul 1797 isikut. Võlanõustamise teenust osutatakse elukohajärgse omavalitsuse garantiikirja alusel ka isikutele väljastpoolt Tallinna linna. Teenus on Tallinna elanikele tasuta, teiste omavalitsuste elanikele on teenuse hind 19 eurot, mis sisaldab kolm tundi nõustamist. Info ja võlanõustajate vastuvõtule registreerimine tööpäeviti kella 9.00 -16.00 telefonidel 666 0886  ja 56941023.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...