19. jaanuar 2012

Juunikuu Mustamäe sotsiaalkomisjonis 20.06.11

Mõtlesin, et panen kirja 2011. aasta sotsiaalkomisjoni koosolekute teemad ja siis sain aru, et üks protokoll suvest on puudu. Parandan selle vea. Juunikuu Mustamäe Halduskogu sotsiaalkomisjon tuli kokku 20.06.2011 ja teemaks oli "Tutvumine Hooldusravikliiniku teenustega". koosolek toimus Tallinna Hooldusravikliinikus, mis asub Sõle tn 16. Mark Levin võttis meid vastu hooldusravikliinikus, kus ta on kliiniku juhataja ja tutvustas hooldusravikliiniku teenust Tallinnas. Haiglas on 37 voodikohta, millest Haigekassa finantseerib 34 kohta. Õdesid on tööl 4, kuid peaks olema rohkem. Hooldusõdesid on 4, st töökoormus on 15 patsienti. Praegu on kõige suurem mure, et inimesi on tööle juurde vaja. Õismäe polikliiniku ehitus käib ja uued ruumid valmivad 2012. aasta novembriks. Siis laieneb hoolduskliinik ja kaasaegsetes ruumides on 150 voodikohta.  Siin majas asume 1. korrusel ja palateid on 12, milles on 1 – 5 voodikohta, kolisime siia Sõle tänavale Nõmme hooldushaiglast.  Praegu on 31.05.11 seisuga järjekorras 38 inimest. Noorim on 79 ja vanim 95.aastane. Küsisin, et mis on alternatiiviks ja sain vastuseks, et Järve haiglas (130 kohta) on järjekord 2 kuud, lisaks Keilas (80 kohta), Kallaveres (80 kohta), Diakooniahaiglas (50). Hiiu korpust Mustamäe haiglas on vajadus 2 korda rohkem, eriti peale aktiivravi, suur osa on dementseid (3/4), üritavad tulla ka agressiivsed patsiendid. Alar Sepp küsis kuidas on lood Haigekassa rahastusega ja Mark vastas, et praegu on 34 voodikohta + 3 tasulist voodikohta, 23 eurot päevas, 690 eurot kuus. Keskmine pension on palju väiksem, Villa Benitas ja Merivälja pansionis on parem. Meil on kliendi omaosalus 6,40 eurot päevas, mis teeb 15% voodikoha maksumusest ja kuus on omaosalus 193,80 eurot. Hooldusega Haigekassa ei tegele. Tegelikkuses peaks riik koos kohaliku omavalitsusega sellega tegelema, sest meil on praegu hooldekodu koha maksumus 3 korda suurem kui pension. Samas peaks inimene oma pensioni eest suutma tasuda hooldusteenuse eest. Tundsid huvi kuidas omaksed leiavad transpordi siia patsientide toomiseks ja sain teada, et sel juhul suheldakse sugulastega ja transporti on tellitud Kalju Kaasikult. Alar jagas oma kogemusi koosolekust Villa Benitas, kus ta pakkus välja Soome KELA näite, kus on tervishoid kombineeritud hooldussüsteemile üle minna. Osalejad jäid mõtlema. Mark rääkis, et välismaal maksab Haigekassa 65%, 15 – 19% on kliendi omaosalus ja puudujääva osa maksab linn või vald kinni. Iisraelis maksab hooldusravi 2400 dollarit ja hooldekoduteenus maksab 600 – 700 dollarit.

Küsisin ,et kas hoolduskliinikusse on soovinud tulla ka ilma ravikindluseta isikuid ja sain teada, et ei ole, sest need saavad hooldusravi Magasini tänava hooldushaiglas. Meil on põhiliselt Tallinnas, kuid on ka Harjumaalt olnud. Küsisin, et kui patsient vajab täiendavaid uuringuid, siis kuidas need on korraldatud ja selgus, et  patsiendid saadetakse vajadusel 4.korrusele konsultatsioonile ja uuringutele ja samuti ka Meremeestehaiglasse. Tudengid käivad ka  praktikal ja oma hooldusõed on edasi õppima läinud. Alar küsis, et kui palju on personali tööl ja selgus, et õdesid on tööl 7, peab olema 10; 2 koristajat, toitlustab Eesti Eine. Lisaks juhatajale on hooldusraviosakonnas koduõenduse juhataja, 3-4 hooldajat käib linnas kodudes, kuid praeguseks on koduõenduse raha otsas. Õdedele makstav palk on keskmiselt 14 tuhat krooni ehk 894 eurot, hooldajad saavad kuni 8 tuhat ehk 511 eurot.  2013. aastaks on kavandatud 20% dementsete päevahoid. Täna on Viljandis 37 voodikohta, plaanis on luua 1800 kohta. Praegu on riigihanked toimumas uue hooldushaigla sisustamiseks.  See uus hoone lahendab ruumipuuduse ja annab paremad võimalused nii ambulatoorseks kui statsionaarseks hooldusraviteenuse pakkumiseks Tallinnas.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...