21. märts 2012

Käisin hääletamas Tallinna tasuta ühistranspordi vastu.

Eile olin Mustamäe Halduskogu koosolekul ja peale seda käisin ka hääletamas. Kuna kutse Tallinna linnavalitsuselt oli järgmine: Tallinn korraldab 19.-25. märtsini 2012 linnaelanike küsitlust küsimusega “Kas toetate tasuta ühistransporditeenusele üleminekut alates 2013. aastast Tallinna ühtse piletisüsteemi liinidel?” ning selle vastusevariandid on “jah” ja “ei”. Küsitlusest on õigus osa võtta igal vähemalt 18-aastasel isikul, kelle elukohaks on rahvastikuregistris märgitud Tallinna linn. Tallinna Linnavolikogu otsuse kohaselt võimaldatakse Tallinna ühtse piletisüsteemi bussi-, trammi- ja trolliliinidel kõigil 24. ja 25. märtsil tasuta sõita.

Olen endiselt arvamusel, et  ühistranspordi korraldus on Tallinnas kehval tasemel ja läheb halvemaks ning seepärast ütlesin ei tasuta ühistranspordile. Viimastel aastatel on Tallinnas muudetud tihti sõidugraafikuid harvemaks, kuid inmesed vajavad ühistransporti. See, et trollid lagunevad, bussid muutuvad vanaks ja kadunud on nädalavahetusel nr 3 trammiliin, on linnavalitsuse arvates väike asi. Ei suuda kuidagi uskuda, et olukord läheb paremaks seal, kus on raha puudu vaid reklaamikampaaniaga, milleks ikka ülemõistuse suuri summasid kulutatakse maksumaksjate raha. Selle raha eest oleks saanud lappida tänavaauke, joonistada sebrasid või lisada madalapõhjalisi busse ja tramme õhtustele aegadele. Veel ei meeldi mulle, et tehakse vahet omadel (tallinnlastel) ja võõrastel. Tallinn on nii suur linn ja siin on palju mittekodanikke, kes ei võida selle tasuta transpordiga. Ka arvan, et autosid ei jää vähemaks ja halb nali on propageerida telereklaamides tasuta transporti pensionäridel, kes nii ehk naa tasuta sõidavad. Mina tahan, et ühistransport liiguks tihedamalt, oleks paindlikum, puhtam, korras ja linn oleks turvaline. Need planeeritavad kiipkaardid peame ka kindlasti meie ise kinni maksma. Tasuta asju ei ole olemas ja keegi peab selle kas kinni maksma või kannatama halvenema teeninduse arvelt. Eks ootame tulemused ära ja vaatame, mis Tallinna ühistranspordist saama hakkab. Loodan, et 2013 aastal ühistransport seisma ei jää. Mina ja minu lapsed kasutavad tihti ühistransporti ja meie sooviks on, et see oleks paremini planeeritud ja kättesaadavam. Näiteks Kakumäelt kesklinna, Õismäelt Mustamäele, loomaaia juurest Männi pargini jne. Et oleks mugavam ja keskkonna sõbralikum.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...