20. september 2012

Tallinna ühiskaardist ehk rohelisest kaardist



Reedel alustab Tallinna ühissõidukeis pärast pikka ettevalmistust täiesti uus piletisüsteem. Esialgu jäävad kasutusse ka vanad piletid ja vähemalt uue aastani jääb kõik soovi korral endiseks. Kevadeks on aga kogu senine piletisüsteem hingusele saadetud ning lõpuks tuleb siiski ümber õppida. Huvitatule näitab transpordiamet reede ja laupäeva ennelõunal kell 11 Vabaduse väljakul uue süsteemiga bussi ja pileteid.

Toome teieni põhiasjad, mida uue süsteemi puhul meeles pidada.
1. Vanad piletid kehtivad edasi. Enne uut aastat ei muutu reisijate jaoks soovi korral peaaegu midagi ning võib edasi osta ning kasutada ka vanu pileteid. Lepingud paberpiletite trükiks ja müügiks on sõlmitud aasta lõpuni. Samas ei kehti jaanuaris enam eelmüügist ostetud talongid ning inimestele kätte jäänud paberpiletid muutuvad vanapaberiks. Märtsi lõpus lõpetatakse ka senine e-piletite süsteem.
2. Uut ühiskaardiks nimetatavat kontaktivaba plastkaarti saab osta poest, postkontorist või linnavalitsusest. Tühi ühiskaart maksab 2 eurot. Praegu müüvad neid Tallinna linnavalitsuse bürood, Eesti Posti kontorid, Selver, Maxima, Stockmann ja Autogrill. Seni ID- ja muid pileteid müüv R-kiosk uue süsteemiga liitunud ei ole. Kaardi müügikohas saab valida, kas kaardile kanda raha ja/või osta pilet. Kaardi uueks laadimiseks tuleb see anda müüjale või öelda selle number.
3. Sõidu alguses tuleb ühiskaarti alati validaatori ees viibutada. Validaatorid on hiljuti ühissõidukeisse paigaldatud ümmargused masinad. Kui masin näitab rohelist tulukest, on inimesel sõiduõigus ja midagi vajutama või muud tegema ei pea. Kui masin näitab punast tulukest, ei ole kaardil kehtivat piletit või üksikpileti ostuks raha. Sel juhul tuleb osta pilet bussijuhilt või kanda kaardile rohkem raha.
4. Ühiskaardile tuleb kanda raha või osta perioodipilet. Seda saab teha sarnasel moel praeguste elektronpiletitega. Raha kandmisel kaardile ostetakse sõidu registreerimisel sobiv pilet, kui kaardil ei ole kehtivat perioodipiletit. Kaardil võib samaaegselt olla nii raha kui ka kehtiv perioodipilet, sel juhul jääb raha oma vajadust ootama. Kui inimene võib ühiskaardiga sõita tasuta, siis pole kumbagi vaja. Raha laadida või perioodikaarti osta saab müügipunktidest, internetist ja mobiiltelefoniga. Internetis saab sõlmida ka otsekorralduse. Telefoniga tellides sarnaneb süsteem ID-piletite omaga, kuid muutunud on tellimise koodid.
5. Ühiskaardi võib siduda oma isikuga. Isikustamine tähendab, et plastkaart on elektrooniliselt määratud kasutamiseks kindlale inimesele, nagu näiteks pangakaart. Kaarti saab ühe euro eest isikustada seda müüvates poodides ning tasuta internetis (www.pilet.ee) või linnaosavalitsuste büroodes. Sel juhul võib kaarti kasutada ainult üks inimene, muidu kehtib kaardile ostetud pilet selle ettenäitajale. Isikustamisel on mitu eelist, näiteks on üksikpiletid odavamad isegi neile, kes soodustusi ei saa.
6. Üksikpilet on tunnipilet. Kui kaardil ei ole perioodipiletit, kuid on raha, ostab süsteem sõitjale tunnipileti. Ümber istudes peab end taas valideerima, sel juhul näitab validaator, mis kellani pilet kehtib. Kui tunnipilet lõpetab kehtivuse enne käesoleva sõidu lõppu, ei ole vaja uut piletit osta.
7. Süsteem ostab ise päevapileti, kui nii tuleb odavam. Kui inimene teeb päevas mitu sõitu, tekib mingil hetkel piir, millisest hinnast inimene rohkem maksma ei pea. Küll aga tuleb vajadusel ise osta perioodipilet, sest pikemas perspektiivis süsteem säästu ära ei tunne.
8. Kaardile kantud raha ei aegu. Kaardi kaotamisel saab raha ja ka perioodipiletit hakata kasutama uue kaardiga. See eeldab siiski, et kaart oleks isikustatud.
9. Senised tasuta sõitjad ei pea ühiskaarti kasutama. Seega ei pea näiteks üle 65aastased inimesed või kuni 3aastase lapse saatjad peale isikut tõendava dokumendi või pensionitunnistuse midagi kaasas kandma ega sõitu registreerima. Küll aga peavad seda järgmisel aastal tegema tasuta sõitma hakkavad tallinlased, kes muudel põhjustel tasuta sõita ei saaks.
10. Bussijuhilt saab endiselt piletit osta. Erinevalt kaar-dile ostetud üksikpiletist kehtib bussijuhilt ostetud paberpilet ainult käesoleva sõidu jaoks.
11. Mõni liin läheb odavamaks. Juba septembri algul võrdsustati Tallinna ekspressliinide ja tavabusside piletid. Nüüd kaotatakse liinil 1A ja 38 kord, mille järgi tuli Tallinnast välja sõites osta lisapilet. 1. oktoobrist müüakse neile liinidele vaid Tallinna pileteid ja neile kehtivad samad soodustused. Kui soovitakse neil liinidel kasutada ühiskaarti juba esimesel nädalal, tuleb seega endiselt osta ka eraldi lisapilet.
12. Kontaktivabad pangakaardid ja õpilaspiletid töötavad isikustatud ühiskaar-dina. Esialgu saavad oma kaarte kasutada SEB ISIC kaardi omanikud ning süsteemiga liitunud koolide õpilased.

Tasuta sõitjad saavad ka kaardi tasuta
Homsest hakkavad Tallinna linnaosavalitsused jagama tasuta ühiskaarte neile tallinlastele, kellel on kehtestatud ühistranspordis tasuta sõidu õigus, teatab Raepress. Ühiskaardi saavad tasuta puudega lapsed, sügava puudega 16aastased ja vanemad isikud, raske nägemispuudega isikud, hoolekandeasutuses viibivad lapsed, vanemliku hoolitsuseta jäetud lapsed, kolme ja enama lapsega pere lapsed, linna asutuste hooldustöötajad, represseeritud ja nendega võrdsustatud isikud ning Tšernobõli aatomielektrijaama avarii tagajärgede likvideerimisest osavõtnud. Nimetatud inimesed saavad oma kaardid kätte elukohajärgsest linnaosavalitsusest või linnavalitsuse teeninduspunktist.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...