24. september 2013

Mustamäe polikliinik valmistub põhjalikult muutuma



Raepress saatis täna, 24. septemberil 2013 uudise, et Mustamäe Polikliinikus tutvustati täna polikliiniku moodsaks tervisekeskuseks renoveerimise eskiisprojekti. Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoniga oleme kordubvalt polikliinikut külastanud ja olukorraga hästi kursis. Paar aastat tagasi ehitas linn välja parkla ja tegi korda tänava. Nüüd siis lõpuks omati saavad Mustamäe polikliiniku patsiendid ja töötajad ka korralikud ruumid. Loodan, et remont hakkab peagi.Mustamäe elanikud vajavad arstiabi kodu läheduses ja seda on nad palju aastakümneid ka sanaud. 


Mustamäe Polikliinikust saab nüüdisaegne tervisekeskus 2016 . aastaks. „Mustamäelaste seas hiljuti läbi viidud küsitluses pidasid elanikud polikliiniku renoveerimist esimese kolme tähtsama ülesande hulka kuuluvaks,“ rõhutas Tallinna linnapea Edgar Savisaar. AS Lääne-Tallinna Keskhaigla kavatseb Mustamäe Polikliiniku hoone (Ehitajate tee 27) põhjalikult rekonstrueerida – kaasajastada kogu hoone kommunikatsioonisüsteemi, rajada tänapäeva nõuetele vastava sisekliimasüsteemi, vahetada aknad-uksed ning hoone soojustada, luua eeskujulikud võimalused liikumispuudega patsientide teenindamiseks.

Hoonesse on kavandatud eriarstide - naistearst, silmaarst, kopsuarst, uroloog, kirurg, kõrva- nina- kurguarst, nahaarst, närviarst ning sisearstid – vastuvõturuumid, samuti piltdiagnostika ning laboriteenused, hambaravi ja taastusravi teenused. Polikliinikuhoonesse on kavandatud ka ruumid kokku 26 perearstile ja üldarstiabiga seotud teenustele, samuti apteek ning võimalused teiste tervishoiuga seotud teenuste osutamiseks .

Polikliinikuhoones on ca 6000 m2 renoveeritavat pinda, rekonstrueerimistööde hinnanguline maksumus on ca 4,8 miljonit eurot. Mustamäe Polikliiniku rekonstrueerimise kulud on plaanis osaliselt katta Euroopa Liidu struktuurifondide rahastusega - uuel eelarveperioodil on võimalik struktuurifondidest taotleda rahastust ka üldarstiabi ning eriarstiabi koondavate Tervisekeskuste infrastruktuuri rajamiseks ning rekonstrueerimiseks. „Kahjuks on tervishoiukorralduses asi viimastel aastatel väga kreeni läinud, riik kipub oma kohustusi ja ülesandeid unustama,“ nentis Savisaar. Savisaar tõdes, et Tallinna linn ei saa riigilt kohustuste täitmist ootama jääda ning on seetõttu ise oma eelarvest Tallinna arstiabi korraldusele kaasa aidanud. „Nii olime arstiabi parema kättesaadavuse nimel sunnitud looma munitsipaalsed perearstikeskused Nõmmel ja Haabersti linnaosas,“ ütles Savisaar. „Riik alles arutleb perearstikeskuste nüüdisajastamise üle, Tallinna linn on aga juba loonud toimivad tänapäevased perearstikeskused, mida on tunnustanud ka sotsiaalministeerium ja teistele omavalitsustele eeskujuks toob.“ Savisaar rõhutas, et Tallinn on tervishoiu korraldamisel aastaid riiki aidanud. „Õendusabi, sõltuvushäiretega laste ja noorte ravi toetamine Tallinna Lastehaiglas ja rehabilitatsiooni täielik finantseerimine,“ loetles linnapea.

Tallinna linna abiga on valmis ehitatud Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakond ja Pelgulinna Sünnitusmaja Perekeskus, projekteeritud laste vaimse tervise keskus. Linna eelarvest tasutakse perearsti või eriarsti poolt statsionaarsele ravile suunatud üksielavatele, krooniliste haigustega patsientide transpordikulud. Linna abipaketi raames kanti aastatel 2011-2012 tasuta hambaravikulutused toimetulekuraskustes isikutele, samuti hüvitas Tallinna linn abipaketi raames toimetulekuraskustes isikutele hooldusravi omaosalustasu. Ravikindlustuseta isikutele, kes moodustavad linlastest kuni üheksa protsenti, kaetakse statsionaarse ja ambulatoorse ravi kulud. Tänu Tallinna linna finantseerimisele vähenes aastatepikkune kaeoperatsioonide järjekord - ligi 2000 tallinlast sai oma murele kiiresti abi. „Omavalitsuse kohustus ei ole korraldada arstiabi, tervishoiukorraldus ja raviteenuste finantseerimine on riigi kohustus,“ rõhutas Savisaar. „Kuid Tallinna linn aitab ise riiki, sest meie hoolime tallinlastest.“

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...