15. september 2013

Sotsiaaltöötajatega Haraka ja Keha kodus

Käisime sel kolmapäeval töölähetuses ja külastasime Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti töötajatega ja linnaosade sotsiaaltöötajatega erinevaid hoolekandeasutusi. Osalesid need sotsiaaltöötajad, kes oma töös igapäevaselt puuetega inimeste peredega tegelevad, erinevaid hooldekodusid. Malle Ojamaa eestvedamisel oleme läbi aastate saanud külastada erinevaid hoolekande asutusi, tutvuda linnavalitste sotsiaalosakondade tööga ja vahetada kogemusi. Sellised kogemused on väga vajalikud, sest võrreldes muude piirkondadega on Tallinnas paremini arendatud teenuseid, meil kehtivad sotsiaalteenuste nõuded. Meie töötajatelt on küsitud kuidas erienvaid probleeme ja olukordi lahendatakse. Sellised kogemused on kasulikud. 

Esimesena vaatasime kuidas Haraka kodu toimetab ja tegutseb. Selliseid puuetega laste vanemate algatusel loodud vaimu- ja liitpuudega inimestele mõeldud noortekodusid peaks olema igas maakonnas. On  see ju loogiline elutee jätk, et kui laps käib Salu koolis lasteaias ja koolis, siis selle lõpetamisel jääb elama samasse noortekodusse. Tingimused on kaasaegsed, kõigimugavustega majad, kus personal saab töötada üks ühele, millega kaasneb motiveeritud personal ja vanemate ning noorte rahulolu. Praegu on Haraka kodu olnud avatud vaid veidi üle aasta. Järjekord selliste kohtadele on pikk ja riik peabki võtma kohustuseks see järjekord likvideerida. Praegu maksavad koha eest nii noor oma pensioniga, vanemad ning ka kohalik omavalitsus. Transpordi on korraldanud pered ise, samuti perearsti ja hambaarsti käigud. Perel on veel teisigi kulutusi, mis kaasnevad puuetega noortega - abivaheidindid, ravimid, hooldusvahendid ja kes soovib see saab oma mööbli kaaasa tuua. Et ikka jätkuks kodutunnet ja ei kaoks side koduga. Vanemad saavad külla tulla ja ka noored käivad kodus. Hea algatus ja igati positiivne oli näha nende esinemist sügisnäidendiga, kuulata kooli ja kodu töökorraldust ja tutvuda sealse eluga. Kindlasti on vanemad väga rahul, et nende poolt loodud kodu on valmis ja nende lastel on hea ja turvaline seal omaealistega koos elada.


Teisena külastasime Kehra kodu, mis on tegutsenud täpselt aasta. Kliendid toodi Valkla suurest hooldekodust ja nüüd elavad 6 majakeses. Eraldi psüühikahäirega kliendid ja vaimipuudega kliendid. Olemas kõik tingimused ja enamasti elatakse 10 inimest ühelistes tubades. Ruumid kenad, personal töökas ja kliendid ise puhtad, viisakad ja tunduvad rahulolema oma eluga. Töötajate käsutuses on elektriautod, koos  käiakse jalutamas, poes ja alevi üritustel, kontserditel. Väiksemate gruppidega on järele proovitud uued rongid ning külastatud Tallinna lennusadamat, vanalinna päevi jne. Tore, et selliseid väiksemaid maju luuakse, sest kui meie ümber on sellised inimesed, kes vajavad hoolt, siis eurorahadega on AS Hoolekandeteenused küll aastatega hooldekodude tingimusi parandanud. Muideks keskmine van us seal on 45 aastat ja mehi ja naisi on pooleks, kokku 60 klienti.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...