21. november 2009

Presidendi kõne: puuetega inimesed, tulge koduseinte vahelt välja!

Me tulime ja meid oli palju. Eriti ratastoolis inimesi, sest oli ka põhjust. Hommik algas kella 10 ajal Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses koos sõnavõttude ja sisuka koosolemisega. Seejärel jätkus väga pidulik osa Nordic Hotellis - selles katuse puudega majas, Viru hotelli vastas. Täna oli pidupäev - Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit sai 20-aastaseks! Väärikas iga. Kohal oli külalisi üle Eesti ja kohal oli ka palju rahvast. Presidendid olid järgmised Ev president Toomas Hendrik Ilves ja eelmine president Arnold Rüütel koos presidendiproua Ingrid Rüütliga. Tublid, et tulid ja meie liikumispuudega inimeste tegemisi au sees pidamisid. Ja siis veel olid 2 Antsu ehk ELIL-i presidenti: endine president Ants Paju ja praegune president Ants Leemets.

Tomas Hendriku kõne:
Ilves: puuetega inimesed, tulge koduseinte vahelt välja!
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/ilves-puuetega-inimesed-tulge-koduseinte-vahelt-valja.d?id=27076299

President Toomas Hendrik Ilves, kes kõneles täna Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu 20. aastapäeval pidulikul aktusel, tunnustas kõiki neid, kelle liikumine on takistatud, kuid kes tahavad ja suudavad ühiskonnas aktiivselt kaasa rääkida ning on söakad, et mitte end koduseinte vahele jätta.

Riigipea pidas oluliseks, et iga omavalitsus, iga endast lugupidav ettevõte, iga riigiasutus Eestis tunneks muret ka selle üle, kuidas saaksid seal võimalikult hõlpsalt liikuda ratastoolides inimesed.

"Te teate ise kõige paremini, et paljudes kohtades on märgata liikumispuudega inimestest mööda- ja ülevaatamist," ütles Ilves. "Selles on otsekui sovetiaja suhtumist, mille kohaselt need, kelle liikumine on takistatud, peaksidki end vaid oma korterisse või majja sulgema."

Ta kinnitas, et niisugune suhtumine rikub meie põhiseadust, mille paragrahv 28 ütleb otsesõnu: puuetega inimesed on riigi ja kohalike omavalitsuse erilise hoole all.

"Kaasaegse, euroopaliku ühiskonna tugevust, hoolivust ja samas ka suurust näitab see, kuidas me suhtume liikumispuudega inimestesse. Kuivõrd me suudame teile tagada liikumisvabaduse, mis omakorda avardab teie suhtlemisvabadust," rääkis riigipea.

Ilves julgustas liikumispuudega inimesi kasutama oma kodanikuõigusi, et nendega arvestataks täpselt nii nagu ühiskonna teiste liikmetega. "Tõepoolest, kasutage seda, et riigiasutused, et omavalitsused, et eraettevõtted, kes ei arvesta teiega, hakkaksid seda tegema ja see on minu palve ja üleskutse teile edaspidiseks," ütles riigipea.

President meenutas Tauno Viljatit, kes noore mehena kaotas liikumisvõime tööõnnetuse järel, ent suutis ületada masenduse ja lootusetuse tunde, õppis ratastooliga mööda treppi isegi viiendale korrusele ronima ning ütles hiljem, et usku on tarvis ja trenni on vaja teha; kui usk on olemas ja teed trenni, siis ikka midagi tuleb. "Sellist usku ja tahtejõudu soovingi teile kõigile," ütles riigipea.

Loe veel lisaks:
Ilves: ühiskonna tugevust näitab suhtumine liikumispuudega inimestesse


Ülejäänust siis hiljem. Tunnustati ka ministeeriumite poolt ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu poolt pikki aastaid abi ja nõuga abiks olnud inimesi. Sain minagi tänukirja arukuse eest, lisaks kollase roosi ja raamatu, milleks Eesti-vene sõnaraamat. Väärt raamat ja väärt tunnustus. Aplaus minule oli kõlav. Tänud teile ja meile. Arukas blondiin siis! Ihhiii. Palju õnne!

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...