10. november 2009

Invamessist Tamperes


Eelmisel reedel, 6.novembril käisime messil. See toimus Tampere külje all suures messikeskuses.
Teades, et ka ise oleme Tallinna Puuetega Inimeste Kojas invamessi korraldanud, siis oli võrdlusmoment olemas. Aga see, mis oli soomes, oli vägev. Juba messikeskuse parklas oli erialdi VIP-tsoon ja meilegi tehti erisoodustusi, lubades parkida maja külje juurde, et ikka Mati bussil uks avada ja kaldtee 2 meetri ulatuses kasutuses oleks ja 3 ratastooli välja sai. Algselt oli suur garderoob ja siis registreerimis-infolaud, järgnesid sissepääsud. Hind oli 7-10 EURi. Saime kutsed, sest meie vastuvõtjateks oli Respekta ja tulime OÜ Manuali alt. Kohapeal saime vodikud kava, osalejate ja peale andmete täitmist oli võimalik ära rebida silt, mille sai ka rinda panna, sest nimesildi hoidjad olid sissepääsu juures ja neid sai vajadusel kasutada. Kataloogi saime ka. Seejärel oli kohvikud, jäätise ja kommiletid, ajalehekiosk. Tualette ja kohvikuid oli ka mitu tükki, siis oli A-messihallis mitmeid väljapanekuid: invataksod, erinevad liikumis, nägemis- ja kuulmispuudega inimeste abivahendid, invataksod ja kohandatud sõidusautod. Nägin imestusega ka trepironijat, kohandatud näidis vannituba, lapsevoodeid, mänguväljaku tarbeid, ravisukkade ja ilukreemide, ehete ja masaaziabivahendite müüjaid. Imestust tekitas aurutriikraua presentatsioon ja suitsetajate ruum ning palju laste arendavaid ja abistavaid vahendeid. Esindatud oli ka hooldustöötajate ühing, tuleohutusvahendid. Pime kohvik oli ka olemas aga sinna lookles pikk järjekord. Meie ratastoolimeestele pakkus huvi igsugused ratastooliveljed, iluvidinad ja tehnikaimed. Muide kohal olid ka põrandakatte materjalide müüjad koos näidistega, Invalidiliito ja hulgaliselt selle kohast materjale.

Külastajaid oli ka päris palju. Ratastoolis külastajaid, juht- ja abikoertega, sõpru, tuttavaid, messilosalejate sõpru tuttavaid. Sain teada, et kui meie invataksoga saab sõita kuus 540 krooni eest, mis teeb 4-5 sõitu ja klient maksab omaosalusena 1/4 arvest või ratastoolis klient saab Termaki invabussiga sõita 10 pooletunnist sõidukorda, siis Soomes, Helsinki külje all on olukord oluliselt soodsam. Seal saab invatakso bussiga sõita 18 korda kuus, sõltumata sõidu pikkusest või ajas on omaosalus kliendil 2.20 EURi. Kõik on suhteline ja kui küsisin Jüri Järve abiga, et kui palju on invataksol kliente, siis sain, et 18 000 elanikust on 200 invataksoklienti. Meil Tallinnas on need arvud 400 000 elanikku Tallinnas ja invatakso kliente 860. Äärmiselt kaalukad arvud. Arenguruumi on ja invataksoteenus saaks areneda küll, rahastusel on probleem, et kust sedanii paljukest raha võtta.

Oli veel kohvik, kus sõime pontsiku moosisaia ja kohvitasime. Siis läksime C-halli, mis oli spordi- ja vabaaja sisustamiseks. Seal oli palju erinevaid alasid: keegel, korvball, ragby, orienteerumisrajad, pimedate lauatennis ja helipall, noolevise, laskmine, ratastoolisõit, curling, Paraolümpiakomitee esindus. Jooksurada ja matka, sporditarvete müük oli ka. Samuti ratastooli kasutajate eririietus. Vaatasin ja imestasin. Mõlemas hallis olid konverentsi nurgad, nii esitluste, toiduvalmistamise abivahendite demonstreerimiseks kui ka loenguteks. Sai proovida ja uudistada. Tasub reisida ja messidel käia, sest nii saab uusi ideid, avardada silmaringi ja näha kuidas mujal asjad käivad.

Tampere invamessi pildid:
http://picasaweb.google.com/arko.vool/InvamessTamperes6112009?feat=email#

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...