25. jaanuar 2011

Valimiskompassi testimas

Nagu näha on eelistuseks SDE aga seda testi ajendas mind täitma eilne ERR-i uudis:
Eile kell 14.00 avanes ERRi valimisportaalis Valijakompass, mille abil saavad kõik võrrelda oma seisukohti erakondade omaga enne riigikogu valimisi. ERRi uudistejuht Urmet Kook ütles ETV saates "Terevisioon", et Valijakompass on veebikeskkond, kus 30 väitele vastamise tulemusena saab valija ülevaate, milline on tema isiklike seisukohtade kattuvus erakondade omaga. "Valijakompass näitab suunda, mitte seda, millise erakonna poolt peab hääletama," märkis Kook.

Euroopa Ülikooli Instituudi poliitikateaduste doktorant Kristjan Vassil selgitas, et kuigi on ka valijaid, kes teavad täpselt, kelle poolt nad hääletavad, siis suurem hulk on neid, kes on n-ö avatud eelisega ehk valivad sõltuvalt päevapoliitilistest sündmustest. Urmet Kook selgitas, et Valimiskompassi 30 väidet pani paika ekspertkogu, kuhu kuulusid lisaks temale veel ajakirjanik Külli-Riin Tigasson, politoloogid Anu Toots ja Iivi Anna Masso, sotsioloog Juhan Kivirähk ning kommunikatsioonispetsialist Agu Uudelepp.

Koogi sõnul kajastab Valimiskompass inimeste eelistusi üsna täpselt. Koostöös e-Riigi Akadeemiaga valminud Valijakompass on alates kättesaadav aadressil www.valijakompass.ee
Valijakompass võimaldab kasutajal võrrelda oma seisukohti 30 ühiskondlik-poliitiliste sõlmprobleemi osas riigikogu valimistel kandideerivate erakondade seisukohtadega. Erakondade positsioonide määramisel on arvesse võetud nii erakondade endi hinnangud kui ka valimisplatvormid ning teised avalikud allikad. ERRi juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul ei tohiks Valijakompassi võtta üleliia tõsiselt. "Lõplik otsus tuleb ju ikkagi teha oma peaga. Pigem on see vahend, mis ärgitab poliitikale mõtlema ja aitab nõnda suurendada kodanike aktiivsust, et valimiste osalusprotsent veelgi kasvada võiks," selgitas Allikmaa.

Lugesin ja proovisin, tulemus oli isiklik ja jään sellega rahule, sest nii see minu arvamine on. Seda ilustreerivad järgmised joonised, millede fotodeks tegemiseks ma Arkolt õpetust sain.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...