30. oktoober 2013

Korteriomandi omanike koosolekul

Täna käisime koos Arkoga korteriomandi omanike koosolekul, mis toimus Rocca al Mare koolis. Tegime eeltööd ka ja üritasin helistada, kuid tulemusteta. Seejärel saatsin koolile e-maili ja sain ka vastuse, et turvamees tuleb ja laseb meid sisse hoonesse ning selleks on vaja mobiiltelefonile helistada. Kõik läkski nii ja kohale saime päris normaalselt. Turvamees tuli, viis meid algkooli uksest sisse, liftiga üles ja olimegi klassiruumis. Meil on NCC ehitanud ühele krundile 6 maja, millest 3 on 4kordsed ja 3 on 2kordsed. Kokku siis inimesi ehk korteriomanikke 75. Kvoorumit koosolekul oli vaja 38. Klassiruum oli rahvast täis, kuid ikkagi jäi 5 inimest puudu ja peale küsimuste esitamist ja vastuste, selgituste, õigustuste saamist, läksimegi laiali, et tulla korduskoosolekule. Saime esimest korda kokku kõigi meie uute kortermajade elanikega. Jama selles, et rohkem, kui pooled korterit omavad inimesed jätsid kohale tulemata ja ka volikirja tegemata.

Koosoleku päevakorras oli 8 punkti ja nii me paljud punktid läbi arutasime, küsisime ja sain nii mõndagi teada. Näiteks seda, et paar korteriomanikku on soovinud 2 tõkkepuu paigaldamist, sest võõrad autod pargivad meie territooriumil või ehitajate autot ja ehitusmasinad seisavad majade vahel. No mis teha kui on ehitus. Ka meie majade ees ja kõrval on olnud ehitusautsid aga õnneks see aeg möödub, sest majad saavad valmis ja juba tehaksegi uut teed maja taha. Veel sain teada, et katlamajades vajavad süsteemid puhastmaist, sest külmal ajal ehitatud 2 maja torustikus on mingi aine, mis ei lase külmuda, kuid nüüd vajab väljavaetust ja seda lubas ka ehitusfirma teha. Autoparkimisega on see, et ostsime korteri ja maja ees ja küljepeale tuleb avatud parkimine. Olgu või peres mitu autot, ikka ei saa keegi kohustada kindlale kohale parkima. Jah nii see tõepoolest oli ja korteri ostmisel räägiti meilegi, et autokohti on piisavalt ja jätkub külalistelegi. Tegelikkuses on siiani jätkunud, kui Arko vajab ratastoolikasutajana laiemat parkimisvõimalust, siis selle me ka tavaliselt oleme leidnud.

Esitasin küsimuse mänguväljakute kohta ja sain sellise vastuse, et ise te ostsite seda, mida teile pakuti ja nii see mänguväljak siis saigi, liiv maha ja muru ümber. Uskumatu jutt Cityhalduse esindaja poolt, sest kui meie läksime vormistama eellepingut, siis näidati meile NCC peamajas meie majade maketti ja selgitati, et tulevad majad 15 aasta jooksul, samuti haljastus, lastemänguväljakud ja ainus hoone, millega võib aega minna on (era)lasteaed. Eks seda me ostsimegi. Huumor on asja juures see, et mul endal liivakastis mängijaid pole ja ikka tunnen muret, sest praegusel kujul on liivakast armetu, puuduvad piirdeaed ja kõrval on kohe tiheda liiklusega sõidutee, kus liinibussid ja palju autosid sõidab.

Garantii probleemide korral on vaja pilte teha ja need saata NCCsse ning avariide korral on koridoriseinal telefoninumber, kuhu helistada. Eks me siis pildistame, kes puid, kes lumekoristuse ajal ära kraabitud ja lõhutud parklast, kõnnitee äärekividest jne. Seda oligi üks omanik teinud ja edastas piltide väljatrükid esindajale. Tundsin huvi, et kui seadus lubab ühele kinnistule teha 1 korteriühistu, siis kuidas toimub reservfondi arvestus ja saime teada, et iga maja kohta on selleks eraldi fond ja arvestus. 

Tundsin muret ka 2 murdunud noore puu kohta ja sain teada, et kindlustus on tehtud majale ning puude teema on meie rida. Veel rääkisin, et maja juures tehtav lumekoristus takistab kõnniteele ligipääsu. Näitena tõin, et eelmisel talvel lükati 1F/1 maja otsa lumehunnikud, mis takistasid Arkol majja sissepääsu, sest korterite ees on kõnnitee serv kõrge ja nii saabki ainult maja äärte poolt koduni pääseda. Selle peale teatas veel üks korteriomanik, et sama probleem on ka maja seina vastu lume kühveldamisel. Saime vastuseks, et see oli ainult paaril päeval, kui lund lükati. Akendepesu peame ka meie ise otsustama ja praegu on juba 2 aastat aknad pesemata ning ehitustolmu aina lendleb. Käsitlemata jäi hoonete rahaline seis ja 2013/2014 majanduskavade vastuvõtmine.

Lõpetuseks soovisin teada, et kuidas toimub majades elektripakti valik ja kui kauaks see on tehtud. Ruumi viimases osas kostis pahane naishääl, et mis sellel elektripaketil viga on. No ei peagi viga olema, kuid soovisin teada ja vastuse sain, et kuni juulini 2014 ja praegusel ajal soodne valik. Kui me korteriühistut ei tee, siis on nii, et seadusandluse lausel tehakse seda meie eest hiljemalt 2018. aastaks. Oli väga muljete rohke, asjalik õhtupoolik ja sellegi poolest planeerime ka järgmisel korral koosolekul osaleda. Meie Pärnaõue kodudes elab palju noori, keskealisi, välismaalasi ja mõned vanemad inimesed, kes on valmis koostööks ja ühtseks tegutsemiseks.  

Tublid ja hakkajad noored pered on juba jõudnud teha foorumi meie majade 1-6 elanike jaoks ja sealt kaudu oleme kursis ka nn põletavate probleemidega - koertejulkade mitte koristamine, turvalisus, heakord, parkimine, suitsetamine jne. Inimesed peaksid ikka paremini oma koduümbrusesse ja majadesse suhtuma ning arvestama teiste inimestega. Käis läbi selline väärt mõte, mida ei saa siia lisamata jätta (autor on mulle teada): Aga ega uusrikkus veel kultuuri too! Ja nagu elu näitab pole see ka õpitav nagu eesti keelgi. Jah tunneme ennast uusrikastena, sest paljudele meile on pangad laenu otsustanud anda, et meie nüüd  nendes korterites elaksime. Pärnaõues on mõnus elada ja olgem siis viisakad ja koristame oma loomade ja oma laste ja endi järelt.

  
Pildi allikas ja tutvustus siit: Pärnaõue Haaberstis. Aeg on inimese kalleim väärtus, aega pole kunagi üle. Kodus tahad Sa tegeleda oma asjadega. NCC Tähekodu jätkab Haaberstis Pärnaõue elamurajooni rajamist, kus leiavad endale suurepärase kodu kõik aktiivse elulaadiga inimesed. Sinu tulevase kodu lähedal on rand, rattateed, mitu ostukeskust, oma lasteaed ja kool. Iga Sinu hetk saab olema väärtuslik. Ole ise oma aja peremees. NCC on tuntud ja usaldusväärne kaubamärk. Esimesena Eestis annab NCC Tähekodu oma uutele kodudele 3-aastase garantii. Pärnaõue elurajooni II etapi raames rajatud 9 elamut on tänaseks valminud, kaks järgmist maja valmivad 1. jaanuaril 2014.a. NCC Kodupoes, aadressil Kalasadama 4 on võimalik tutvuda elurajooni täpsete andmete ning uue kodu viimistlusmaterjalide valikuga!

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...