7. oktoober 2013

Minu 9. lubadus - teenused abivajajatele ja sihtrühmadele kättesaadavamaks!

Vaatan mina Haabersti sotsiaalkeskuse kodulehte, mis avaneb siit. Loen ja midagi on puudu..., sest kui sotsiaalkeskus tegeleb eakate ja lastega, siis kes tegeleb tööealistega, töötutuega ja puuetega inimestega? 

Luban, et arendame linnaosapõhiseid sotsiaalkeskusi, et tagada kõigile abivajajatele kiire ja lihtne teenindus. 



Mõtleme koos , mis teha tühja koolimajaga Õismäel. Kuigi on praegustel linnajuhtidel esimesed mõtted olemas, mida antud koolimajaga teha, tuleb korraldada siiski ideekonkurss, kuhu oleks kaasatud võimalikult palju inimesi Haaberstist, et leida just need lahendused, mida me linnakodanikena enim vajame.






Tean, et Haaberstis on noortekeskus aga see on liikumispuudega inimestele piiratud ligipääsetavusega. Tegelikkuses peab olema sotsiaalkeskus ja ka linnaosa valitsuse hoone kõikidele ligipääsetav ja sotsiaalteenuseid peab saama taodelda nii kohapeal või elektrooniliselt. Asjajamine peab olema kättesaadav linnaosa valitsuses nii abivajajatele kui ka huvitegevusest osasaavatele linnaosa inimestele. Kui töötu soovib tööd otsida ja tal puudub Interneti kasutamise võimalus, siis lisaks tasuta eelregistreerimise võimalusele võiks ta minna nii linnaosa valitsuse infosaali võib sotsiaalkeskusesse. Praegu on nii, et sotsiaalkeskustes on tegevust inimestel, kes midagi teevad aga need, kes ei taha võimelda, tantsida, kududa või ringides osaleda on kodused ja neid on raske erinevatel põhjustel koduseinte vahelt välja saada. Aga nad on seal üksi ja tunnevad endid kõrvalejäetutena.

Haaberstisse on vaja tulevikus ehitada linnaosa valitsuse ja kogukonna maja, kuhu pääseksid sisse erinevad inimesed. Olgu selleks siis tühjalt seisev koolimaja või hoopis uus hoone, mis arvestaks ligipääsetavusega ja kõikide võimalustega. Perearstikesusesse ja hooldusravikliinikusse lähevad inimesed siis, kui nad on haiged või vajavad ravi, taastumisvõimalusi või hoolt. Kummaline on linnavalituse "hoolimine" eakatest ja nendelt ruumide ära võtmine põhjendusega, et kiirabil on vaja tugijaama. Miks peavad kannantama dementsed eakad, kelle jaoks need ruumid kohandati ja sisustati? Miks otsustab keegi kõrgemalt, kes arvab teadvat kuidas on eakate päevahoid parem mujal ja pole teada kas ka paremates tingimustes? Tundub, et inimesed teevad täpselt seda , mida kõrgemalt otsustatakse. 

Aga see ei peaks nii olema. Linnavalitsus ei tohi unustada, et linnarahvas on nad valinud ja inimeste vajaduste ja võimalustega tuleb arvestada ja neist ei saa lihtsalt mööda minna, neid teelt eemale lükates. Mina soovin, et inimesed peavad saama kaasa rääkida oma soovidest, nägemustest ja seejärel otsustatakse ühiselt. Rohkem on vaja teha rahvahääletusi ja siis ei ole meie riigis nii palju selliseid nimesi, kes ütlevad, et neid ei huvita ja nad ei lähe valima, sest niikuinii ei muutu midagi. Aga muutub. Pisikeste sammudega ja ainult siis, kui meie seda tahame. Soovitan valima minna, sest siis ei avane selline vaatepilt nagu praegu Haabersti linnaosa valitsuse ees kõrguv trepp koos ülikõrge tõusuga kaldteega. Sotsiaalkeskuse võimalused on piiratud ja lasteaia ruumide kasutuse leping lõpeb varsti. Loodan, et uued ruumid on paremad ja eakohasemad erinevate sihtrühmadele nii spordiks, vaba aja veetmiseks, huvitegevuseks, lastemängudeks, sotsiaalteenuste taoltemiseks ja kasutamiseks. 

Haabersti Sotsiaalkeskuse tuvustus kodulehelt.
Selgub, et sotsiaalkeskuses töötab kolm üksust:Eakate päevakeskus, lastetuba ja koduhooldustalitus


Sotsiaalkeskuse tegevuse eesmärk on osutada elanikele sotsiaalteenuseid.
Sotsiaalkeskuse ülesanded on:
 
• eakatele toimetuleku soodustamine sotsiaalteenuste ja muu abi osutamise kaudu
 • perekonnale sotsiaalsete probleemide lahendamisele kaasa aitamine  
• vähekindlustatud perede laste tõrjutuse leevendamine, nendele päevase tegevuse, hooldamise ja huvitegevuse pakkumine
 • eakatele võimaluse loomine huvitegevuseks ja suhtlemiseks  
• vähekindlustatud eakatele ja perede lastele toitlustamise korraldamine • sotsiaalhoolekande ja sotsiaalkindlustuse alaste õigusaktide tutvustamine, info edastamine ja teabepäevade korraldamine.

Sotsiaalteenustest
Oktoobris 1998 alustasime kasutatud riiete ja jalanõude, korras tarbekauba kogumist ja annetamist abivajajatele. Hiljem algas koostöö kodutute öömajadega.
Toitlustamine
Pesupesemine

Juuksur 

Massaaž ja jalgade hooldus
Dušš ja saun
Eakate individuaalne arvutiõpe

Huvitegevusega saad tutvuda siit
Piltide allikas Internet ja minu fotod.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...