1. november 2010

Oktoobrikuu Mustamäe sotsiaalkomisjonis

25. oktoobril kogunesime Mustamäe Linnaosa Sotsiaalhoolekande Osakonna nõupidamise ruumi. Mustamäe Halduskogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni teemaks oli statsionaarne hooldusravi, koduõendus, koduhooldus - võmalused ja reeglid. Arutlesime teemal, et kui kättesaadav on hooldusravi ja jõudsime järeldusele, et olukord on halb. Meie hooldusravi finantseerimine on 2005.aasta tasemel. Alates 2007 maksis 65% Haigekassa ja 35% Tallinna Linnavalitsus. Praegu maksab Haigekassa 85%, Tallinn 0% ja klient ise 15%. Linn maksis eelnevatel aastatel 3.5 miljonit, nüüd on finantseerimine vähenenud 35%. Raha on rohkem juurde vaja ja mitte vähendada.

Mark Levin selgitas, et hooldusravi on ravi, mida inimene saab peale ägedat haigestumist haiglas. Samuti Keilas, Järvel, Pelgulinna haiglas. Terve Tallinna probleem on, et Haigekassa rahast piisab vaid 21 päeva jaoks, kuigi Haigekassa lubab ravida kuni 60 päeva. Arutasime hiljuti abilinnapea Merike Martinsoniga olukorda, kus raha ei ole. Diakooniahaigla ei ole seotud Haigekassa rahustusega. Praegu on inimeste omaosalus 101 krooni päevas. Külalisena osales Aivi Kokk, kes rääkis, et Keila ja Kalavere haigla teevad hooldusravi lepinguid 30. päevaks. Kui inimene vajab hooldusravi kauem, siis peab ta maksma tasulise hoolduse eest 350 krooni päevas. Pelgulinna haiglas asetsevas hooldusravis 34 kohta, millest 24 eest tasub Haigekassa. Praegu on järjekorras 19 inimest. Kui inimene on nõus maksma 21 päeva ja lisaks 350 krooni päev, siis läheb see maksma 5500 krooni. Toompeal kohtusid tervishoiutöötajad ministritega. Probleem on praegu selles, et Euroopa Liit andis ümber ehitusteks suured rahad, kuid hooldusravile ja personali jaoks raha ei leita. Kodus hooldustöötajaid meil praktiliselt ei ole. Arvame, et elanikke on vaja rohkem teavitada võimalustest ning sotsiaalosakond peab tegema kirjaliku teate, nt Mustamäe ajalehte, infot, et tulge ja küsige mis maksab, komisjonide töö kohta. Meil Mustamäel käivad koduhooldustöötajad keskmiselt 2 – 3 korda nädalas aga on inimesi, kes vajavad koduhooldust terve päev. Erijuhtudel käib hooldustöötaja nädalavahetustel ka kodus. Inimesed küsivad infot ja me anname infot, saadame meilidele. Koduhoolduses peaks rohkem raha olema. Praegu on mõnedele tasuta teenused, kuid kehtib ka soodushind on 10 krooni tund ja 54 krooni tund. Koduõendust saab taotleda perearstide kaudu.

Mustamäe sotsiaalmajas on praegu hooldustöötaja tööpäevadel, kuid nädalavahetusel peavad inimesed iseseisvalt hakkama saama. Hetkel on Tallinna sotsiaalmajadest nädalavahetustel täisteenus (hooldustöötaja) ainult Kristiine sotsiaalmajas. Alar Sepp arvas, et kui Kristiine sotsiaalmaja mudel on hea praktika mudel, siis miks mujal seda ei praktiseerita? Teenuste kvaliteeti peab jälgima teenuseosutaja. Sotsiaalmajades peaks ka olema lisapersonal nagu füaioterapeudid ja tegevusterapeudid. Loodame, et 2011. aastal rohkem finantseeritakse hooldusravi.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...