11. aprill 2011

Toetame hooldajatoetuse tõstmist!

Kas teadsite, et kodus teeb üks inimene 24/7 hooldustööd, vaid 20 euro eest kuus (300 - 400 krooni kuus) tingimusel, et ta ei saa hooldamise tõttu töötada. See summa katab praktiliselt kuukaardi summa aga inimesel on ka vajadused toidule, eluasemele, riietele, ravimitele. Mõnel puudega lapse vanemal või oma ema isa hooldamise ajal on lisaks õppelaen, mis vajab tasumist, või korteri-, autoliising kukil. Hooldajad on moraalselt väsinud ja vajavad puhkust ja lisateenuseid, et saaksid puhata või oma asju ajada. Liitu sinagi! Nendest probleemidest olen ise rääkinud Puutepunktis ja viimastes saadetes on tõsised juhtumid hooldamisega seotud probleemidest, mida tavaliselt mõistetakse alles sii, kui sellega kokku puututakse. Samas ema, kes hooldab pereliiget saab küll haigekassa kindlstuse, kui pensioni arvestusse need hooldaja aastaid ei arvestata ja nii võib puuduliku staazinõude tõttu saada vanaduspensionit vaid miinimumi.

Ühinesin minagi holdaja toetuse tõstmise taotlsuega, millest kirjutatakse järgmist. Ü
leskutse leevendada pereliikme haiguse tõttu raskesse olukorda sattunud perede olukorda hooldajatoetuse tõstmisega.

Toetame hooldajatoetuse tõstmist!

Esitame ettepaneku hooldajatoetuse tõstmiseks vähemalt Eestis kehtiva miinimumpalgaga võrdseks. Hooldades kodus krooniliselt haiget pereliiget, kaotab leibkond väga tugevalt elatustasemes. Lisaks hooldust vajava pereliikme lisavajadustele kaotab osaliselt või täielikult töövõimaluse ka hooldaja. Kuna üks pereliige ei saa enam hooldamise tõttu pere eelarvesse oma osa anda, siis on nende perede majanduslik seisukord muutunud väga halvaks. Lisaks peaks säilima hooldajal võimalus hooldajatoetust saades ka tööd teha. On inimlik ja õiglane, et ka peredele, kes on otsustanud oma haige pereliikme eest kodus hoolt kanda, antakse võimalus saavutada vaesuspiirist kõrgem elatustase. Tõstes hooldajatoetuse vähemalt Eesti Vabariigi miinimumpalga tasemele, näitab riik, et ta märkab ka inimesi, kes on pühendunud erivajadustega pereliikme hooldamisele. Aidates peredel ka majanduslikult hakkama saada täit hoolt vajavate lähedaste eest hoolitsemisel, aitab riik nii eraisikuid kui ühiskonda tervikuna. Riik tagab oma kodanikele kindlustunde ja turvalisema tuleviku.

Allkirja saad anda siit.


Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...