2. oktoober 2009

Ettepanekud reisisaatjate koolitajatele

Nüüd olen ise ka näinud juba 2 reisisaatjat, esimnene neist seisis bussis nr 16 juhi aga kollase vestiga ja teist kohtasin ma troolis nr 2. Istus esimese ukse kõrval esikohal ja jälgis teed. Tavaliselt on need kohad lastega emmedele või eakatele aga kuna tegemist oli hilise pärastlõunaga ja vabu istekohti oli, siis polnud probleemi.

Kokkusaamisel puuetega inimestega selgus, et pimedatel on probleem.
Ka eile oli juhus, kus reisisaatjad ei taha neid juhtkoertega bussi ja trolli lasta. Põhjendades, et loomadega ei tohi siseneda, puudub suukorv ja isegi seda, et neile on koolitusel räägitud, et pimedal peab olema kepp käes. Kui on juhtkoer, siis on kohe näha, et koeral on rakmed seljas ja kui koer töötab ja pimedat juhib, siis paljud pimedad valget keppi ei kasuta.

Teiseks on see probleem, et pimedad ei saag iteada kas ja kus on reisisaatja, sest nad ei näe neid. Imelik on ka, kui sa ei näe, minna trolli või bussi ja küsida, et kas siin ka reisisaatjat on?

Kolmandaks on see, et bussijuhid sulgevad uksi hooletult ja vanurid jäävad uste vahele, sest nad pole võimelised nii kiiresti sisenema. Vabanduseks ja ettekäändeks ei saa olla argument, et neil inimestel aega küll ja las ootavad järgmist bussi, trolli, trammi. Ühistranspordijuht on klienditeenindaja, kes peab tegema kõik ja olema tähelepanelik ohutu kientide teenindamise nimel. See ei saa olla ettekääne, et buss ei püsi graafikus või et kiire on.

Neljandaks arvan mina, et kui Tallina linn võtab tööle reisisaatjaid ühistranspordivahenditesse, siis peaks neid võtma ka Tallinna linnale kuuluvale As Termaki Autoparki. Nimetatud transpordifirma osutab teenust ühisliinidena ja invataksoteenusena mitmele sajale pealinnlasele. Probleemiks on hooned ja valdavalt enamus ratastoolikasutajatest ka vajab abistamist nii hoonetest väljapääsemist.
Praegu on nii, et invatasko ratastoolibussi kliente abistatakse 1.korruselt bussi ja bussist 1. korrusele, kuid paljud eakad ratastoolis liikumisvõimetud kliendid elavad 5kordsetes majades, kus lift puudub. Treppidest tassimine koos ratastooliga on füüsiliselt raske kuid vajalik nt hambaarsti juurde pääsemiseks. Samuti on probleem ühisliinidena transporti abistamisel, sest abistamiseteenust bussijuht kooliringides ajanappuse tõttu ei osuta.

Minu ettepanekud on:
1) kaasta mõned reisisaatjaid ka Termaki ühisliinidena ja invataksot osutavatesse bussidesse, sest tugevad meessoost reisisaatjad saaksid selle tööga suurepäraselt hakkama;

2)MTÜ Tallinna Puuetega Inimeste Koda osutab koolitusteenust ühidstranspordijuhtidele teenindama puudega inimesi nende erivajadusest, east ja abivahenditest lähtuma. Koolitus peab sisaldama nii teoreetilist kui praktilist õpet trollides, trammides, bussides. Meie meeskonnal on olemas paariaastane kogumus taksojuhtide koolitamisel.

Palun pöörduge meie poole.

Lugupidamisega,

Tiia Tiik
Tallinna Puuetega Inimeste Koja
invatakso teenuse koordinaator
telefon 655 4160
mobiil 52 19 102
e-post tiia@tallinnakoda.ee

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...