28. oktoober 2009

Kiirlaen on tarkade inimestele

Täpselt nii ma sellest artiklist aru sain. Aga kas ikka on targa ja teadliku inimese toode, kui kõrval artiklis kirjutab tuntud võlanõustaja, et inimesed enne kiirlaenu võtmist kirjutavad alla lepingule, mida pole vaevyunuds läbi lugema. Tark inimene nii ei tee. Noorinimene ja see, kellel kiirelt raha vaja teeb küll. Mõtlemata tagasi maksmisele.
Pigem on kiirlaen inimesele, kes tavaliselt pankadest laenu ei saa ja siis riskibki kiirlaenu firmadega, kes oma riske laenu tagasi saamisel ka kõrgemate intresside ja kiiremate tähtaegadega seovad. Minu arvamus on, et tark inimene ei peagi kiirlaenu kontoritest laenama, sest kui ongi vaja osta maja või korterit, siis seda saab kaaluda, uurida, käia nõustamisel ja seejärel tutvuma lepingutingimustega ning sõlmida leping. Autosidki saab liisingusse võtta. Tark uurib ja mõtleb ja siis teeb omad otsused.

Uudis tänasest Postimees.ee -st:

Kiirlaen on targa ja teadliku kliendi toode

http://www.tarbija24.ee/?id=180494

Tänasel Euroopa Komisjoni korraldatud laenudega seotud tarbijaõiguste ümarlaual jäi kõlama mõte, et kiirlaen on targa ja teadliku kliendi toode, kuid paraku võivad seda kõige rohkem vajada just need, kes pole rahaasjades kõige targemad. Kiirlaenufirma Credit24 tegevjuht Raul Paiste märkis, et kiirlaenu eeliseks pangalaenude ees on eelkõige paindlikkus. Näiteks ei anna pank laenu inimesele, kes töötab katseajaga või kelle tööstaaž on alla 6 kuu, samuti algavad pankade tarbimislaenud 5000 kroonist ning laenuperioodid 6 kuust. Kiirlaenuna on aga võimalik laenata ka väiksemat summat ja soovi korral kas või kaheks nädalaks. Näiteks peaks kiirlaen Paiste sõnul hästi sobima ootamatute kulude katteks, nagu hambaravi, autoremont jne, kuid kindlasti peaks seejuures mõtlema, kas laen suudetakse määratud tähtajaks ka tagasi maksta. Kiirlaenu kallidust pangalaenudega võrreldes põhjendas Paiste kõrgema riskitasemega - just nimelt sel põhjusel, et laen antakse ka neis olukordades, kus pank laenu ei annaks, kaasneb sellisega kliendiga ka potentsiaalselt kõrgem risk.

Võlanõustajate tähelepanekud:

Võlanõustaja: laenulepingut ei loeta

http://www.delfi.ee/news/majandus/majandus/volanoustaja-laenulepingut-ei-loeta.d?id=26528475

Peaaegu ükski laenuga hätta sattunud ja võlanõustaja juurde tulnud laenuvõlglane ei ole enne lepingule allakirjutamist tutvunud lepingu tingimustega, ütles Tallinna sotsiaaltöö keskuse võlanõustaja Kaidi Silver-Schöbe. „Praktiliselt ei ole mitte keegi läbi lugenud,“ rääkis Silver-Schöbe laenulepingu tingimustest, kirjutab Aripaev.ee.

Võlanõustaja sõnul on pilt muutunud, kes võlanõustaja poole pöördub, sest praegu kehtib reegel, et iga inimene võib sattuda makseraskustesse. „Vähem tullakse pikaajaliste laenude raskustega, pigem ikka kiirlaenude puhul. Kõige enam küsitakse võlanõustaja käest, kuidas läbirääkimisi pidada, sealhulgas ka inkassofirmaga, ja kuidas saavutada kokkulepet.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...