15. oktoober 2009

15.oktoober on valge kepi päev

Täna, 15. oktoobril toimub Tallinnas üritus “Tallinn liigub valge kepiga”, mis on pühendatud rahvusvahelisele Valge kepi päevale ja punktkirja looja Louis Braille juubeliaasta lõpetamisele. Ürituse peakorraldajateks on MTÜ Jumalalaegas ja Eesti Pimedate Ühingu Raamatukogu.

Kena rahvusvahelist valge kepi päeva teile kõigile!

Nagu vanasõna ütleb, keda ei näe, teda pole olemas. Seepärast tuletagem täna ennast teistele meelde, et Eestis on olemas ka nägemispuudega inimesed.
Nagu teistelgi, on meil omad rõõmud, mured ja soovid.Vahel samad mis teistel, vahel erinevad. Olles teiste jaoks olemas, arvestatakse ka meie soovide ja vajadustega rohkem. Kui ei ole soov osaleda mõnel ühisüritusel või midagi muud suurt ette võtta, võib teha ka muud. Võib ju näiteks helistada mõnele oma tuttavale ja küsida kuidas tal läheb ja rääkida oma elust. Me oleme ju kõik inimesed, mõni ainult näeb rohkem ja mõni vähem. Ja vahel võib juhtuda, et vähem nägev inimene saab paremini nägevale hoopiski toeks olla. Me võime olla ka tugevam pool. Inimene on olulisem kui tema nägemine. Enesekindlust ja rõõmu soovis oma teatega Artur Räpp, Põhja Eesti Pimedate Ühingust.

Aastast 1964 tähistatakse 15. oktoobril ülemaailmset valge kepi päeva juhtimaks tähelepanu nägemispuudega inimeste erivajadustele. Tänavu on päeva märksõnadeks iseseisev ja turvaline liikumine, mis on ühiskonnas muutunud üha ohtlikumaks, kuna lubatakse ehitada kõnniteid ja ohutussaari sõiduteega samal tasapinnal olevateks.

Juhtimaks tähelepanu neile probleemidele ning tähistamaks pidulikult „Braille 200“ lõpetamist korraldatakse üritus „Tallinn liigub valge kepiga“.

Kell 11 liigutakse Vabadussõja võidusamba juurest üheskoos Toompeale Riigikogu hoone ette ning sealt iidseid munakivitänavaid pidi Raekojani. Kell 12 toimub Lai 30 asuva Eesti Tervishoiu Muuseumi saalis „Braille 200“ aasta pidulik lõpetamine.

Üritus muuseumis algab lühinäidendiga “Louis Braille”, mille esitavad Soome nägemispuudega inimeste teatri näitlejad, etendusel on sünkroontõlge. Pärast etendust antakse üle esseevõistluse “Kuus punkti” võitjate auhinnad. Päeva lõpetuseks teevad “Braille 200” korraldustoimkonna liikmed juubeliaastast kokkuvõtte ning tänavad toetajaid, partnereid ja abilisi. Juubeliürituse muusikalised vahepalad esitab pime klarnetist Vello Vart.

Pärast ürituse lõppu saab tutvuda muuseumis avatud näitusega “Nägemata nähtud maailm”, mis kajastab Eesti pimedate ja vaegnägijate elu, tööd ning õpinguid.

“Braille 200” üritustesari sai avalöögi 4. jaanuaril, kui Tallinna ja Tartu suurtes kaubanduskeskustes korraldati koguperepäev punktkirjast ning pimedate eluga seonduvast. Järgnes hulgaliselt üritusi - näitus “Louis Braille ja punktkiri” Nõmme raamatukogus, pimedate elu tutvustamine 4. klasside õpilastele Jüri raamatukogus, Eesti Piibliseltsi konverents, kunagisele Tallinna pimedate koolimajale mälestustahvli paigaldamine, esseevõistlus “Kuus punkti”, punktkirja tutvustamine Jõhvis ja messil “Pere ja laps” Saku suurhallis ning nägemispuudega lugejate konverents Viljandi Linnaraamatukogus. Praegu on samas avatud näitus “Raamatud sõrmedele ja kõrvadele”.

Sarjas toimunust ja punktkirjaga seonduvast võib lugeda portaalist www.braille.ee.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...