3. oktoober 2009

Parkimisest pealinnas


Selle nädala Pealtnägija saates tuli välja parkimise probleem, mis seisnes parkimist keelava märgi eiramist juhi poolt pargitud auto hämmastava kiirusega teisaldamises. Teiseks probleemi allikaks oli autosse magama jäätud imik ja nüüd on süüdi teisaldajad, kes ei märganud turvahällis magavat last ja lapsevanemad, kes imiku järelvalveta jätsid.

Kurb tõsilugu, kuid kui palju on neid lapsevanemaid, kes poleks jätnud magavat last autosse. Tõepoolest on kahju magavat last äratada, kui korraks asju ajama minnakse. Mõtlema panev lugu. Juu vajab see asi suuremat arutlemist.

Tegelikkuses on parkimisega probleeme Tallinna nii kesklinna tasulises parkimisalas kui ka elurajonnides, kus lihtsalt pole piisavalt parkimiskohti. Lahenduse kiireim viis kesklinnas on parkimise keelustamine märkide abil, sellest eiramisel autode teisaldamine või parkimistrahvi välja kirjutamine.

Nii juhtus ka minu elukaaslase auto parkimisel. Kuna tegemist on ratastoolis sõidukijuhiga, siis on temal oluline parkida nii, et jääks piisavalt ruumi autost ratastooli ümber istumiseks. Selleks otstarbeks on ka linnas piiratud arv sinise märgistusega asfaldil ja tulpadega märkidel invaparkimiskohti. Teadagi on õigus sinna parkida neil, kellel vastavalt liiklusseadusele ka see puudega inimese parkimiskaart olemas on. Aga proovi sa leida kohta, kust saaksid parkida auto nii, et on piisavalt ruumi, vaba kohta või turvaline, sest tihti on parkimiskoha juures sõiduteelt kõnnitelee serv sedavõrd kõrge, et peab liikuma ratastooliga ülekäigurajani või kasutama kõrvalabi kõnniteele saamiseks.

Aga 9.septembrikuu päeval sai see sama ratastoolis sõidukijuht parkimistrahvi AS Ühisteenuse kontrolöridelt, sest nemad kas ei märganud või olid ilmselt ebapädevad, et avalikus parklas puudega inimese parkimiskaardi alusel parkimise eest 500kroonise trahvinõude välja kirjutasid ja selle Arkole sõrmede vahele poetasid. Ei lugenud selgitused ega ratastoolis inimese kohal olek, nemad jäid endale kindlaks, et trahv on tehtud ja võimalik see vaidlustada. Töökoosolek Vabaduse väljaku parklas jättis mõruda maitse suhu koos trahvinõudega. Kuid Arko Vool ja Auli Lõoke saatsid kirjaliku vaide ja otsus vaide rahuldamiseks saadeti koju posti teel 2. oktoobriks.

Ühisteenused AS komisjon teatas, et põhjendused olid piisavad ja põhjendatud. Piinlik kui inimene teeb vabatahtlikult tööd ja kohtub Tallinna Linnavalitsuse töötajate ja Kaitseministeeriumi kõrgete esindajatega ja talle lihtsalt tehakse auto kõrval eistes (loe: ratastoolis istudes) trahv valesti ja maksmata parkimise eest. Eks peavad ka Ühisteenuste töölised oma vigu tunnistama, sest puudega inimesel on selle kaardi olemasolul õigus tasuta parkida.

Siit selgus, et linnavalitsuses töötab inimesi, kes ei tegi mis õigused on puudega inimesel parkimisel ja kui palju meil üldse on linnas invaparkimiskohti. Tegelikkuses selline anddmebaas puudub, need parkimiskohad on kulunud. Parem olukord on eraparklates, kaubanduskeskuste ja supermarketite juures. On tööd, mis vajab jällegi tegemist ja seda tahan ma edaspidigi Tallinnas korda ajada.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...