1. juuni 2009

Nõmme turu testimine ratastoolis


Testimas käisime koos Arko ja EPL ajakirjanike ja fotograafiga.

Ratastooliga Nõmme turu uutesse putkadesse sisse ei saa
Vastvalminud Nõmme turu putkadesse liikumispuudega inimesed ratastoolis sisse ei pääse, sest lävepakkudest üles sõita pole peaaegu kuskil võimalik.


Pikka aega räämas olnud Nõmme turg on nüüdseks ehitatud moodsaks ja ilusaks ning uuele turule on pai teinud nii ajakirjandus kui ka külastajad, kuid liikumispuudega inimesed uuest turust just liiga vaimustuses ei ole.

Nimelt ei pääse ratastooliga inimesed sisse peaaegu ühessegi turu tuliuude müügipaviljoni, kuna nende uksepakud asuvad maapinnast 6-16 cm, ekstreemsematel juhtudel kuni 25 cm kõrgusel.

Tallinna liikumispuudega inimeste ühingu esimehe Mati Muguri hinnangul pole turu projekti koostades liikumispuudega inimestele üldse mõeldud. „Ehitusseadus nõuab, et kõik rajatised ja üldkasutatavad objektid oleksid ligipääsetavad ka ratastoolis inimestele ja sealsamas on antud ka kõik vajalikud mõõtmed. Turu projektis ei ole nendega arvestatud,” tõdes Mugur.

Turu direktor möönab möödalaskmist

Nõmme turu direktor Vello Lokk tunnistas, et uksepiitade puhul on tegu projekteerimisveaga. „Ma tean, et selline probleem on ja see on projekteerimisviga – vertikaaliga pandi puusse, lävepaku ja sillutise vahe jäi liiga suur,” möönis Lokk. „Me hakkame seda lahendama ja eks projekteerija peab välja mõtlema, mida teha.”

Üheks võimalikuks lahenduseks pakkus Lokk sillutisele äärekiviga platvormi ehitamist, kust saaks nii ratastooli kui lapsevankriga üles sõita.

Maapinnast ebamõistlikult kõrgel asuv uksepakk aga ei ole liikumispuudega inimeste sõnul ainus probleem, sest kui isegi õnnestub ukseni ronida, selgub, et iga ratastooliga ei pruugi ukseavast üldse läbi mahtuda.

„Ühiskondlike hoonete ukse laiuseks on ette nähtud vähemalt 80 cm, Nõmme turul on uste laiuseks mõõdetud vähem,” ütles Mugur. „Ratastooliga ei pääse kohvikusse ega enamikku putkadest.”

Puudega inimesed ootavad lahendusi

Turu direktor polnud sellisest probleemist kuulnudki ja pidas ukseavasid kõigiti normipärasteks. „Ma ei vaidle, et uksepakud on kõrged, aga ukse laiusest ei ole keegi probleemi teinud. Ma väidan, et uksed on normatiivsed ja seda kõikidel paviljonidel,” kinnitas Lokk.

Tõepoolest, Päevaleht pani mõõdulindi ukseavasse ja sai tulemuseks täpselt 80 cm, nagu seaduse miinimum ette näeb. Aga kuna uksed avanevad paviljonidel väljapoole vaid veidi rohkem kui 90 kraadi, võtab uks ise ava laiusest ligi viis sentimeetrit vähemaks.

Liikumispuudega inimeste ühingu esimees turu vastu kohtusse minna veel ei kavatse. „Me ei ole veel kuhugi kaevanud, esialgu saatsime kirja invakomisjonidesse, Nõmme linnaosavalitsusele ja abilinnapea Merike Martinsonile. Ma ei tea, mis nad turuga ette võtavad, aga eks tuleb ukseavasid laiendada ja kaldteed teha,” lausus Mugur.

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...