28. jaanuar 2014

Laste arvelt laenamise probleemidest

Tundub uskumatu, et selline asi on meie riigis võimalik aga siiski on see laste nimel ja nende pangaarvele laenude võtmine ja hiljem tagasi maksmine suure skandaali põhjustanud. Sellist olukorda ei tohiks olla aga selgub, et meie lapsevanemad on leidlikud ja pangaametnikud pole suutnud oma tööd teha. Kuskil on mingi suur probleem lastud tekkida ja nüüd siis pangad avastanud, et see ongi võimalik olnud. Tundub, et alaealiste laste lõhkilaenanud vanemad on oma teovõimetuid lapsi, kes nad alla 18aastastena seadusesilmis on, ära kasutanud ja nende kontode abiga lanud kätte saanud. Meenub, et kui minu laps tahtis teha pangakaarti, siiso lin mina kaasas ja panime päevalimiidid ja tundus, et pank ikka kontrollib neid tehinguid ja makseid. Aga nüüd on selgunud, et ikka on leitud libe tee ning oht oma laste tuleviku ära rikkumiseks ja neile kahju tegemiseks. Tundub, et lapsi tuleb nende vanemate eest kaitsta. Vanemad peakisd tegelema oma probleemidega ja piirama kulutisi jne, et laenukoormaga hakkama saama ja rohkem säästma, kuid kindlasti on võimalik ka sotsiaaltöötajate poole oma murega pöörduda. On Tallinnas näiteks mitmeid võlanõustajaid, kes abiks on. Sellised artiklid siis:

Juhtkiri: Laenulapsepõlv
28. jaanuar 2014 04:30  

Majanduskriisi harjal tuli Eestis kõnepruuki sõna laenuorjad. Hätta sattunud võtsid võlgu neilt, kes andsid. Protsendid olid suured ja peidetud tasud teinekord samuti. Juriidiliselt polnud midagi ette heita: kui inimene kirjutab vabast tahtest millelegi alla, ei ole riigil põhjust tema tahtele vahele astuda. Niisugune on täiskasvanulik mõtteviis. Igaüks vastutab oma tegude eest ise.
Iseotsustamine ei osutunud jõukohaseks kümnetele tuhandetele inimestele. Eri andmeil on kiirlaenu andjate abi kasutanud 120–180 000 inimest. Neist on jäänud maksmisega hätta 34–50 000. Suured käärid hinnangutes näitavad, et riigil pole kiirlaenuturust õiget ülevaadet. Igal juhul on probleemsete laenude osakaal ülisuur ja viitab ühele: väga paljudel klientidel pole aimugi, kuidas raha protsentidega tagasi maksta. Võeti laenu, sest parasjagu oli vaja ja lootuses, et küll tulevik selgust toob.
Pole küsimust, kumb lepingupool on tugevam. Ühel pool on põhjaliku lepingu koostanud finantsistid ja juristid, teisel pool inimene, kes kas ei taha või ei saa enam mujalt raha küsida. OECD finantskirjaoskuse uuringu andmeil oskavad Eesti inimesed arvutada küll, aga käituvad ikkagi vastutustundetult. Mõtlematu laenu võtmine võib tähendada, et seda makstakse tagasi järgmisest ja laenuspiraal viib olukorrani, kus võla teenindamine muutub kogu elu sisuks. Viimaks pole inimesel pangas blokeerimata kontotki, mille peale uusi laene võtta.
Tänasest lehest saate lugeda, et niisuguses olukorras kasutavad mõned laenusõltlased lapsi – kui vastutustundetu elustiili jätkamise vahendit. Justiitsminister Hanno Pevkur ütleb arvamusküljel elatise maksmisest kõrvalehoidjate probleemist rääkides, et talle jäävad mõistetamatuks vanemad, kes oma last ülal ei pea. Paraku võib laste tuleviku arvel elamine võtta veelgi grotesksema ulatuse, kui alaealiste kontodele laenu võttes jäetakse nad ilma võimalusest alustada oma täiskasvanuelu puhta lehena. Tegelikult ei tohiks üldse olla võimalik kohtu loata lapse nimel laenu võtta, ent kuidagi SMS-laenud sellest piirangust mööda pääsevad.
Eesti riik on jätnud inimesed finantshaidega vastamisi märksa kergemalt kui naabrid. Soomes, Lätis, Leedus, Rootsis ja Norras kehtib tegevuslubade süsteem või järelevalve, Eestis mitte. Usaldus on hea asi, aga peaks lõppema seal, kus infantiilselt käituvad vanemad hakkavad oma lapsi kuritarvitama. Praegused kiirlaenuaugud tuleb kinni toppida, juba ohvriks langenud noortele aga võimaldada puhas krediidiminevik.

Vanemad kasutavad lapsi massiliselt SMS-laenu võtmiseks

Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...