30. jaanuar 2014

Võlanõustajate jaoks on lapse konto kasutamine tavaline praktika

Võlanõustajad: laste kontode kasutamine on kiirlaenude võtmisel tavapärane praktika

Laste kaudu laenamist takistada ei saa, ent kiirlaenufirmadelt saab litsentse nõuda. 
Eile avalikustas Eesti Päevaleht, kuidas isad-emad kasutavad kiirlaenude võtmisel laste pangakontosid, varjamaks enda seost kiirlaenuga. Nad ei hooli sellest, et lapse kontole jääb panga silmis „must plekk” ja tulevikus ei pruugi ta pangalaenu saada.

Ehkki pankadele, avalikkusele ja ka osale kiirlaenufirmadest tuli info üllatusena, on laste kontode kasutamine võlanõustajate sõnul tavapärane praktika. Nende sõnul ei tasu vanemaid täielikult hukka mõista, kuna laste kontode kasutamine on sageli viimane abinõu. „Need on meeleheitel vanemad, kes kasutavad laenu elamiseks või eelmise laenu tagasi maksmiseks ning kasutavad laste kontot piltlikult öeldes raha peitmiseks, kuna muul juhul võtaks kohtutäitur selle ära,” selgitas võlanõustaja Ülle Schmidt. Ahhetama ei pannud see teisigi Eesti Päevalehega rääkinud võlanõustajaid, sest makseraskustes ehk juba sügavas kriisis inimene käitub ebaratsionaalselt.

Loe edasi miks kolmandatele kontodele raha kandmise vastu midagi ette võtta ei saa ja mida kiirlaenusektoris piirama hakata tahetakse.


Artikkel jätkub ...Täismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.

Kiirlaenufirma: Swedbanki jutt on vale ja laim, meie kontrollime antud laene

Kiirlaenufirma Placet Group OÜ osakondade üldjuhi Tiina Villemsoni sõnul väljastab nende firma laene seaduslikult ning tegeleb aktiivselt klientide tausta kontrollimisega.

"Kiirlaenu andjad ei ole süüdi selles, et pank oma tööd ei tee. Placet Group OÜ väljastab laene vastavalt seadusele ja kontrollib neid piisava hoolsusega. Meie eesmärk ei ole väljastada laene isikutele, kellelt me neid tagasi ei saa," ütles Villemson Delfile.

Villemson lükkas ümber ka Swedbanki väite, et kiirlaenu pakkuvad ettevõtted väljastavad laene kolmandatele isikutele, teiste seas laste kontodele.

"Miks ei ole pangakonto väljavõtetel välja toodud isikukoodi või miks ei ole alaealiste kontod eraldi märgetega? Kuidas selline suur pank on lasknud juba mitmeid aastaid vanematel selliseid skeeme kasutada? Pank ei ole huvitatud oma klientide kaitsmisest ja väita, et need lapsed ei saa kunagi nüüd laenuteenuseid kasutada on ka kohatu," leiab Villemson.

"See, et pangad üritavad hetkel oma kasumi skandaali kiirlaenude taha matta, on inetu," lisas ta.

Eile avalikustas Eesti Päevaleht, kuidas isad-emad kasutavad kiirlaenude võtmisel laste pangakontosid, varjamaks enda seost kiirlaenuga. Nad ei hooli sellest, et lapse kontole jääb panga silmis „must plekk” ja tulevikus ei pruugi ta pangalaenu saada.


Täna kirjutas Päevaleht, et laste kontode kasutamine on võlanõustajate sõnul tavapärane praktika. Pankrotihaldur Urmas Tross ütles, et talle ei ole võõrad juhud, kui tema juurde sattunud inimestel on kaelas juba 10–15 SMS-laenu võlad.


Kommentaare ei ole:

Puhkus Kanaari saartel - Gran Canaria 8

 8. päev - 6.11.2023 Ja ongi käes viimane hommik. Sööme kõhud täis. Võtame kohvrid ja lahkume hotellist. Buss ootab meid kl 10.45. Lennujaam...